Nyt fra Bibliotekernes Sprog- og Læsespor
Vi skal ind i en fortryllende verden, hvor vi skal møde ildspyende drager, fine prinsesser, onde stedsøstre og trolde under broer!
Det er ikke uden grund, at eventyr bliver ved med at være populær højtlæsning. Eventyr følger altid en fast struktur med magiske tal, symboler og gentagelser. Gentagelserne giver børnene en bedre forståelse for, hvordan sproget hænger sammen.
Derfor er remseeventyrerne gode til de mindste børn, da det er helt korte fortællinger med mange gentagelser. Det gælder fx Lille kyllerylle eller Gedekiddet, som talte til ti. Barnet kan gennem gentagelserne være medfortæller, når først remsen er gennemskuet.
De mange gentagelser gør eventyret lettere at huske, og sproget bliver noget sjovt, som man kan lege med.
Til de lidt større børn er der mange eventyr, som er dramatiske og faktisk også en lille smule uhyggelige. Fx Rødhætte, hvor vi møder den store stygge ulv, eller Hans og Grete, som er tæt på at blive spist. Heldigvis ved vi, at eventyr altid ender lykkeligt. Derfor kan vi uden fare leve os ind i den spændende fortælling, selvom vi møder farlige kæmper på vores vej. Det gør det også lidt mere ufarligt for barnet at spejle sig i de følelser, som eventyret rummer.
Bliver det alligevel lidt voldsomt, kan børnene vende opmærksomheden mod noget andet i fortællingen. Det er også vigtigt, at de voksne taler med dem om historien – og måske leger videre med eventyret derhjemme?
Snip snap snude ... og de levede lykkeligt til deres dages ende.