75-året for russernes afrejse fra Bornholm: Den forsinkede befrielse
Thomas Kofoed Poulsen: Russertiden - de sidste vidner, 2021
Vidnesbyrd i børnehøjde: Mit hus – den dag freden forsvandt (Jensen & Dalgaard) (2015)
Illustration fra: 'Mit hus – den dag freden forsvandt'

Den forsinkede befrielse

24.03.21
75-året for russernes afrejse fra Bornholm

5. maj 1945 jublede bornholmerne sammen med resten af Danmark. Men den bornholmske glædesrus efter de 5 års besættelse varede kort. Den 7. maj bombede russerne Rønne og Nexø. Russerne blev på øen i næsten et år. Bornholmerne følte sig svigtede.

Ved befrielsen i 1945 ville den tyske kommandant kun overgive sig til britiske soldater, hvorefter de sovjetiske styrker bombede Rønne og Nexø. Den 9. maj overgav tyskerne sig til de sovjetiske styrker, der først forlod Bornholm d. 5. april 1946. 

Hvilken rolle spillede Bornholm for tyskerne – og for russerne?

I krigens sidste fase tjente øen som mellemstation for de tyskere, der flygtede for de sovjetiske hære. Disse stod den 5. maj langs hele Østersøens sydkyst. Bornholm var russisk interesseområde, men den tyske kommandant ville ikke overgive øen til russerne, da den stadig brugtes ved evakueringen, nu af tropper indesluttet ved Weichselflodens munding.

Den 7. maj 1945 bombede russerne Rønne og Nexø. Ti mennesker omkom, 35 blev såret og talrige bygninger beskadiget. Ny bombning blev varslet, og både amtmand og modstandsbevægelse søgte gennem den danske regering at formå englænderne til at sende en nok så lille gruppe til øen, for at tyskerne kunne overgive sig til denne. Men englænderne ønskede grønt lys fra den øverstkommanderende Eisenhower, og det kom ikke. Da kommandanten fortsat ikke ville overgive sig til russerne, bombedes Rønne og Nexø igen den 8. maj. Nu var byerne blevet evakueret, og derfor omkom ingen, men ca. 800 huse blev ødelagt og næsten 3000 beskadiget. Næste dag trådte den totale tyske kapitulation i kraft, og en russisk styrke gik i land uden at møde nogen modstand. Den blev til 1946. 

Genopbygningen

Med svensk bistand blev de to byer genopbygget, men bornholmerne følte sig svigtet – ikke mindst fordi de i radioen kunne lytte til det øvrige lands befrielsesglæde, mens de selv blev bombet. Men ikke en lyd om Bornholm.

(Kilde: Lex.dk)

Aktuel bogudgivelse: Thomas Kofoed Poulsen: 'Russertiden - de sidste vidner', 2021 (Forlaget Brian Christensen)

Journalist Thomas Kofoed Poulsen er selv bornholmer og opvokset op med personlige beretninger om denne særlige periode i Bornholms historie. Hans morfar fortalte ham om de russiske bombardementer og evakueringen fra ejendommen i Knudsker til Østerlars, samt de uventede besøg af både tyske flygtninge og russiske soldater. På baggrund af en omfattende research giver Thomas Kofoed Poulsen ordet til de sidste overlevende vidner i bogen, som udkom d. 22. marts 2021.

Vidnesbyrd i børnehøjde: 'Mit hus – den dag freden forsvandt', 2015 (Jensen & Dalgaard)

Vidnesbyrd i børnehøjde finder man også i den smukke og bevægende billedbog ’Mit hus – den dag freden forsvandt’ (2015). En lille pige fortæller, hvordan hun oplever krigens afslutning på Bornholm, hvor tyskerne ikke vil overgive sig, og hvor russerne derfor bombarderer Rønne og Nexø. Pigens forældre og mange andre mister alt, men deres hus bliver genopbygget efter krigen. Tegnet og fortalt af illustrator Anna Margrethe Kjærgaard, so har dokumenteret sin mors, Kirsten Kjærgaards, barndomserindringer. Smuk og rørende fortælling.

Vidnesbyrd på Filmcentralen.dk: Russerne på Bornholm. (67 min.) Filmen er kommenteret af mennesker, som kan huske de bevægende dage.

Reservér titlerne i biblioteket
Thomas Kofoed Poulsen: Russertiden : de sidste vidner : Bornholm 1945/1946 GennemseGennemse
  • Bog

Russertiden : de sidste vidner : Bornholm 1945/1946

Af Thomas Kofoed Poulsen (2021)
Detaljeret beretning om de 11 måneder i 1945-1946, hvor Bornholm var besat af Sovjetunionen. For interesserede i 2. v...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Billedbog

Mit hus : den dag freden forsvandt

Af Anna Margrethe Kjærgaard, Kirsten Kjærgaard (2015)
Billedbog. En lille pige fortæller, hvordan hun oplever krigens afslutning på Bornholm, hvor tyskerne ikke vil overgi...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Historiens spøgelser : Rønne 1940-1946

Af Jens Voigt (f. 1967) (2017)
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Russerunge

Af Karin Shakoor (2016)
Kajsa vokser op på Bornholm og lever livet med alle sanser pivåbne. Men fortielser og halve hentydninger gør, at hun ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Bornholm i krig 1940-1946

Af Thomas E. Jensen (f. 1929), Finn Andersen (2016)
Historien om besættelsestiden på Bornholm fortalt i billeder
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Øen og landet : roman

Af Pëtr Kotov (f. 1955) (2014)
Maj 1945: Bornholm bliver "befriet" af russiske soldater og de to gode venner, soldaterne Sergej og Pavel, ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Bornholm besat : det glemte hjørne af Danmark under Anden Verdenskrig

Af Jesper Gaarskjær (2012)
Om besættelsen af Bornholm under den anden verdenskrig, først af den tyske værnemagt og siden af russiske tropper. Sk...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Krigens sidste dage : fredens første - et langt forår : udgangspunkt? - modstandsmanden "Lille Johns" erfaringer og holdninger

Af Aage Staffe (f. 1925) (2004)
Side 71-84: Bornholm
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Bornholm : besat, bombet, befriet : Russerne og bornholm : Bornholm besat, bombet, befriet

(1945)
På forsiden af Russerne og Borholm: 2. del
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Bornholm besat - bombet - befriet. Bind 2, Russerne og Bornholm

(1947)
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Russerne paa Bornholm : Indtryk og Samtaler

Af William Jensen (1945)
Samtaler væsentlig om forholdene i Sovjetunionen
Læs mere