Dorthe anbefaler: Øvelser i mørke
En aktuel og vigtig fortælling med relevans for #MeToo-debatten og livet som kvinde. Perfekt til læsere af psykologiske og litterære samtidsromaner
Af Marie Wildt
Naja Marie Aidt: Øvelser i mørke (2024)
En 57-årig kvinde rammes af PTSD efter en traumatiserende oplevelse. Hver uge tager hun bussen ud til PTSD-manden, hvor hun langsomt nærmer sig det frygtelige, der er sket. Hun øver sig i at gå ind i mørket for at kunne træde ud igen.
Vold, krænkelser og livskraft
Erindringer om andre voldsomme oplevelser fra hendes liv kommer op til overfladen. En voldelig far der engang smed hende ned af trappen fordi hun havde spist det sidste yoghurt i køleskabet og søsterens tragiske skæbne. En mor der lod volden i barndomshjemmet ske, fordi hun skammede sig, ”Måske var skammen større end kærligheden”, lyder jeg-fortællerens hårde udmelding på side 225. Et liv præget af vold, krænkelser, sorg og svigt. Alene i sin lejlighed, hvor hun har det bedst når hun sover under sofabordet, kæmper hun og navigerer igennem mørket. Hun er omgivet af kvinder i alle aldre som bor ovenpå og under hende i opgangen. Hun får besøg af børn og børnebørn, og hun holdes oppe af stærke livslange venskaber med nære veninder der slutter ring, holder om og bader hende i kærlighed uanset hvor umulig hun er.
Et kollektivt kvindeskrig
Bogen er fuld af vold og krænkelser mod kvinder. Aidt benytter et særligt fortællergreb som er et spor med anekdoter til en fødselsdagsfest, hvor hver kvinde rejser sig og fortæller en historie om krænkelser eller vold. Dette er med til at løfte fortællingen om den kvindelige jeg-fortæller ud i et bredt og aktuelt samfundsperspektiv. Det handler om alle kvinder og om at vold og krænkelser er del af alle kvinders liv.
Poetisk sprog og stærk indlevelse
Øvelser i mørke er en voldsom bog, men også livsbekræftende – vi mennesker kan klare meget! Særligt hvis vi har stærke relationer til andre mennesker med os. Bogen skildrer også håb og kærlighed i stærke venskaber og relationer til børn og børnebørn. Aidts poetiske og sanselige sprog giver os som læsere en stærk indlevelse og et rum til refleksioner over kvinde-liv, skam og vold. En aktuel og vigtig fortælling med relevans for #MeToo-debatten og livet som kvinde. Den er perfekt til læsere af psykologiske og litterære samtidsromaner. Læs den! - om du er kvinde eller mand.
| Anbefalet af bibliotekar Dorthe Møller Paulsen |