Litteratur

Marie anbefaler: Er du stolt af mig, Joanna?

Janne Teller står for Marie som noget af en mytisk forfatter – oversat til 25 sprog, rødder på tværs af landegrænser, uddannet cand.polit., verdensborger. Alligevel har Marie ikke tidligere taget hul på forfatterskabet, selv om ’Odins ø’ står på reolen i hendes private bogsamling. Så derfor har hun prøvet et gammel trick: At starte på forfatterskabet bagfra!

Af Marie Wildt

Kaleidoskopisk er det første ord som dækker romanen, klaustrofobisk er heller ikke skævt. En rejse i 2 menneskeskæbner – en far og hans afdøde datter – på tværs af tid og geografi. 

Karrierediplomaten Teodor er bosat i Berlin, men er som FN-diplomat på farten hele tiden med alle sine ord og al sin dialog. Datteren Joanna er død 5 år før romanens fortalte tid i en tragisk ulykke midt i en politisk fredsaktion i Israel.

Var det en ulykke, var det mord, var det uafvendeligt? Romanen cirkler om Teodors forsinkede sorgarbejde, hans kvinder, hans behov for hævn, hans nyligt indkøbte pistol og hans metodiske forsøg på at opklare, hvad der egentlig skete, da Joanna faldt ned af muren og slog sig ihjel.

Læseoplevelsen

Det er ikke nogen nem bog. Den er som et spindelvæv i en uhyre velresearchet scenografi. Det er en fascinerende roman om jagten på sandheden og et portræt af det internationale, politiske aktivistmiljø. Joanna var højtuddannet, højt begavet og handlede ikke tilfældigt i sit kald som menneskerettighedsaktivist, og dog virker omstændighederne omkring hendes død mærkelige.

Løgn og sandhed

Centralt i bogen er ’duellen’ mellem Teodor og den politiske aktivist og guru Jaspar Richardson. Historien fortælles rundt om deres afsides møde på en flodbred ved Lexington, Kentucky. Dialogen er begges hjemmebane, ordene lige så, men fysisk kraft, sved og et våben er også centralt i deres møde. Filmisk. Guruen har haft en forhold til Joanna som mentor og elsker, og det gør hele mødet mellem de 2 mænd meget delikat. De giver og tager i diskussionen, som fremstår som virkelig grænseoverskridende for dem begge.

Nationsdannelse

Cirka midtvejs mødes læseren af et langt politisk essay fra Joannas hånd, ’Ode til et land. Jeg ville ønske, jeg havde ord’ med fakta om Palæstina, undertrykkelse og overvejelser om vold som konfliktløsning. For mig som læser er det ikke nødvendigt for at forstå historien, men det er en velkomponeret vinkel på hele det konfliktbilledet, romanen cirkler om.

Sprogligt er bogen meget nuanceret og fuld af alle de detaljer og livsstilsmarkører, som man forventer af en karrierediplomat på højeste niveau.

Næsten al for aktuel

Med tanke på alle aktuelle begivenheder ved Gazastriben giver bogen et rigt indblik i diplomatiets verden af dialog og datterens fokus på  handling. Opmuntrende er den ikke.

| Anbefalet af bibliotekar Marie Wildt |