Litteratur

Dorthe anbefaler: Mod midnatssolen

Dorthe Møller Paulsen er begejstret for Dy Plambecks seneste roman, som sætter ord på følelser og tanker som er genkendelige, aktuelle og relevante i vores moderne verden med familie-konstellationer på kryds og tværs.

Af Marie Wildt

'Mod Midnatssolen' handler om relationer mellem mennesker i fraskilte og sammenbragte familier og igennem livet. Romanen reflekterer over, hvor svært det er for voksne og børn at finde sin plads i nye familiekonstellationer: Hvad kalder man hinanden? Hvor er hjem, når man bor flere steder? Hvor mange familier kan man høre til?

Romanens handling udspiller sig på en tur til Tromsø i Nordnorge, hvor hovedpersonen Amy skal til 18-års fødselsdag hos sin bonussøn. Med på rejsen er Amys tvillingepiger Sally og Frida fra første ægteskab samt babyen Trude som hun har med den nye kæreste Mats. Ungdomsveninderne Lulu og Kari følger med, og det meste af tiden foregår handlingen ombord på krydstogtskibet MS Midnatssol. De sejler langs Norges vestkyst mod midnatssolen og familiefesten, som Amy både glæder sig til og frygter. Trudes nedfrosne moderkage er med i en madkasse, og Amy ønsker at begrave den under et birketræ i Mats’ have for at samle familie-trådene.

Tilstanden mellem afslutning og ny begyndelse

Midnatssol er et naturfænomen i Nordnorge om sommeren, hvor solen ikke går ned i flere uger. Dagen starter og slutter på én gang, og alt svøbes i rødgyldent lys. Bogens forside viser midnatssolen i lyserøde og røde nuancer, der spejler romanens reflekterende stemning af at være på vej mod noget nyt, men stadig i limbo. Den lyserøde farve refererer til moderkagen og arret på Amys mave – den streg, der gør ondt efter kejsersnittet. Der er en urovækkende undertone i bogen, i relationen mellem forældrene og børnene samt usikkerheden om fremtiden. Sproget er let og bølgende, understøtter stemningen ved at bevæge sig mellem dagligdags gøremål på rejsen og tilbageblik på Amys tidligere forhold til ungdomskæresten Jarne og veninderne i Kalundborg.

I romanen beskrives nuancerne i at føle sig fremmed overfor nye medlemmer af den sammenbragte familie, lysten til at vende tilbage til det velkendte og tvivlen på om man kan magte at begynde forfra i en ny familie. Nuancerne skrives frem i fine gengivelser af hverdagssituationer og ofte kommer stærke udsagn ud via børnene: 

”Jeg har ikke noget hjem”, siger den ene af pigerne. ”Du har to hjem nu”, siger moren. ”Men jeg har ikke noget hjem, sagde hun". 

Amy føler sig heldig, fordi hun kun har ét hus og én seng som den eneste i familien. Det er hårdt hele tiden at skulle skifte mellem to hjem. Udover sorgen som pigerne bærer over at deres forældre ikke er sammen, påvirker skiftene mellem to hjem også pigernes marsvin, der ender med at tabe alt håret og dø af stress.

Varm hyldest til livslange venskaber

Veninderne i romanen er Amys livsvidner som bygger bro mellem hendes ungdomsliv og voksenliv. De kender hinanden så godt, at det føles som familie, og den dynamik, der er imellem dem, er livsbekræftende. Når man har boet tæt sammen med andre mennesker, som Amy har med Kari og Lulu, kender man hinandens vaner, og måder at være på, som skaber en forståelse og en tryghed. Sådan er det ikke med Amys nye forhold til Mats, - de kender på en måde slet ikke hinanden. Venskabet giver en stabilitet, mens familien paradoksalt nok repræsenterer savn, opløsning og mangel på stabilitet. Romanen bliver derfor også en varm hyldest til de tætte, livslange venskaber som også findes i Naja Marie Aidts roman 'Øvelser i mørke', hvor stærke venskaber mellem kvinder er et omdrejningspunkt i fortællingen. 

Romanen sætter ord på følelser og tanker som er genkendelige, aktuelle og relevante i vores moderne verden med familie-konstellationer på kryds og tværs. Varm anbefaling herfra. 
 

| Anbefalet af litteraturformidler Dorthe Møller Paulsen |