Novellens mester fylder 90 år
Siden debuten i 1968 er det blevet til fjorten originale samlinger plus det løse i et forfatterskab, der kredser om kvinders søgen efter viden, kærlighed, eventyr, uddannelse, sex og frihed.
Handlingen udspiller sig som oftest i de canadiske landdistrikter og småbyer, hvor Alice Munro selv er født, og anslaget har forfatteren efterhånden forædlet til, hvad man kan kalde 'munrosk': En hverdagsstemning slås an, inden en dramatisk begivenhed erindres, hvorefter det antydes, hvordan denne begivenhed har påvirket et helt liv.
”Munro springer frem i tiden, en dag eller en time eller 24 år, og viser, at selv efter den dag hvor alting brast, kommer en ny dag, om ikke andet så et andet sted, for en anden, der stod i berøring med den første,” som Ida Jessen skriver i sit forord til Noget jeg gerne vil sige, som uddkom på dansk i 2020." (Litteratursiden.dk).
På grund af evnen til at trænge dybt og rent ind i sine personer er Munro blevet kaldt Canadas Tjekhov, men hun arbejder lige så meget med erindringens betydning for den måde, vi forstår vores liv, som Marcel Proust (som i parentes bemærket skriver som en brækket arm i forhold til den fremragende canadier). Munro skriver så nuanceret og klart om tilværelsens små og store hændelser, at man som læser tvinges til at tænke over livet. Ens eget og andres. Når det gælder Munro, er det umuligt at forblive upåvirket. (politiken.dk, 10. juli 2021)
Læs eller lyt på originalsproget
Du finder et udvalg af Munros titler på eReolen Global.