Jeppe Aakjær
I disse uger dykker danske biblioteker sammen med DR ned i det skatkammer af litterære værker, som tiden ikke har kunnet viske ud. Det sker under den fælles titel ‘Med andres ord’, hvor bl.a. litterære citater fører os ind i værkerne.
Hos DR kan man opleve seks nye programmer af ‘Øgendahl og de store forfattere’, som sendes hver tirsdag kl. 20:30. Se med i aften, når Øgendahl møder den livsglade jydske bondesøn, der blev politisk rebel efter et fængselsophold.
DRK, 24. september kl. 21: Værten Maria Månson undersøger, hvordan Aakjærs litteratur var med til at starte debat om almuens levevilkår, og hvordan hans naturlyrik afslører ham, som det man i dag ville kalde en 'klimatosse'.
Aakjærs åbenlyse kritik
Jeppe Aakjær var en blændende naturlyriker og romanforfatter, hvis beskrivelser af livet på landet var med til at starte en rødglødende debat om almuens levevilkår.
Aakjærs forfatterskab omfatter digtsamlinger, romaner, fortællinger, skuespil, erindringer og faglitterære værker, hvor naturen og hjemstavnen har en central placering. Et andet grundlæggende træk ved Aakjærs produktion er dens åbenlyse kritik af enhver form for undertrykkelse og umyndiggørelse. Jeppe Aakjærs roman Vredens Børn - En Tyendes Saga (1904) tematiserer modernitetens udvikling. Den er skrevet på en tid, hvor fagforeningerne etablerede sig i byerne, men hvor landproletariatet stod uden for udviklingen og var fortrængte i den aktuelle debat. Jeppe Aakjær præsenterede en historisk valid og tankevækkende beretning om de feudale vilkår i Danmark på tærsklen til det 20. århundrede. Romanen satte ild i debatten om tyendets levevilkår, og er formentlig den danske roman, der har skabt størst politisk furore. Aakjær anfører selv, at der blev skrevet omtrent tusinde artikler og debatindlæg i kølvandet på udgivelsen.
Læs det fulde portræt på Litteratursiden.