P.O. Enquist er død
Dramatikeren, romanforfatteren og debattøren, svenske P.O. Enquist er død 85 år gammel.
Blandt den brede læser måske mest kendt for 'Magnetisørens femte vinter', 'Kaptajn Nemos bibliotek' og 'Livlægens besøg'.
Per Olov Enquist var politisk engageret på venstrefløjen men altid på vagt over for sine egne meninger, og som regel er hans pointer flertydige og spørgende. Enquist har karakteristisk sagt: Jeg arbejder med det, jeg synes er vigtigt, og helst i en form, som falder mig vanskelig (Litteratursiden).
En alsidig forfatter
Litteratursiden skriver: "Forfatterskabet er mangfoldigt og byder bl.a. på journalistik, dokumentarisme, skuespil, filmmanuskripter, kriminalromaner, litteraturkritik mm.
Enquists romaner og teaterstykker er oversat til adskillige sprog og kendt over hele verden. Og Skuespillet 'Tribadernes nat' blev uropført på Det Kgl. Teater i København. Kammerspillet 'Fra regnormenes liv' fra 1981, som lader H.C. Andersen og Johanne Louise Heiberg mødes i et natligt opgør, har været sat op flere gange på Det Kgl. Teater (se forestillingen på DR Bonanza)."
Politiken skriver: "Begyndelsen på Enquists løbebane som forfatter er et lærestykke – som dog kun de bedste kan lære noget af. Han fik sine manuskripter i hovedet igen. Flere gange. Da han omsider fik en roman antaget, gik det ikke meget bedre. Tavshed. Med den næste ligesådan. De fleste håbefulde forfattere havde vel givet op på det tidspunkt og søgt anden beskæftigelse.
Men ikke Per Olov Enquist, et af de mest indrestyrede væsner, der har betrådt denne jord. Han vidste, at han var forfatter, og fra og med den tredje roman, ’Magnetisørens femte vinter’, vidste verden det også. Fire år senere, i en alder af bare 35 år, vandt han Nordisk Råds prestigefulde litteraturpris for ’Legionærerne’, der anbragte ham i teten for den fremstormende romangenre dokumentarismen.
Alt, hvad han fra da af har udgivet, har vakt opmærsomhed, ikke kun i hjemlandet, men også i mange af de 40 lande, hans bøger er blevet oversat til. Foruden i Sverige, Danmark og Norge har han fået trofaste læsere i især Tyskland og Frankrig samt landene i det, der hed Østblokken, dengang de lande endnu higede efter vestlig kulturel påvirkning." (Politiken, 26.4.20)
Læs mere om P.O Enquist