Årets bedste børnebøgre - lån dem på biblioteket

Årets bedste børnebøger

13.12.17
De gode børnebøger udruster os med livsmod og nysgerrighed.

I Danmark udgives der rigtig meget kvalitetslitteratur for børn. Og hvis man skal tale om en tendens for tiden, så er den nok, at der er mange tendenser. Heldigvis, for så er der noget for alle.

Tendenser

Efter mange år hvor fantasy har fyldt rigtig meget i kølvandet på Harry Potter, er der nu igen meget realisme i børnelitteraturen. I de nordiske børnebøger antager man, at børn kan tænke selv og ikke har brug for så meget beskyttelse, og at der er en voksen, der læser højt eller er til at tale med om handlingen.

Flere illustrationer

En anden klar tendens er de meget illustrerede bøger. Børn lever i en meget visuel kultur, og de læser billeder som en naturlig del af teksten. Det giver sig udslag i, at flere og flere billedbøger går højere op i alder end bare til de 3-6 årige, som de traditionelt har henvendt sig til. Der findes masser af billedbøger, som egner sig rigtig godt til større børn, endda til teenagere og voksne.

Krævende illustrationer

En tredje tendens handler også om illustrationer. De er meget kunstneriske og stiller krav til læseren om indlevelse og afkodning – eller måske bare om overgivelse, så man nyder billederne for hvad de er og får den historie ud af dem, man nu får.

Seriebøger

En fjerde tendens, som er meget udbredt og vildt populær blandt børn, er seriebøgerne.

Læs bibliotekar Julie Arndrups den fulde analyse på litteratursiden.dk, Nye tendenser i den danske børnelitteratur.