Kulturministeriets børnebogspriser 2021
Reservér de flotte titler i biblioteket

Kulturministeriets børnebogspriser

18.05.21
Prisvindere er illustrator Karoline Stjernfelt og forfatter Adam O.

Vinder af Illustratorprisen: 'I Morgen Bliver Bedre 2 - Dronningen' af Karoline Stjernfeldt

Karoline Stjernfelts grafiske roman ’I morgen bliver bedre, 2. Dronningen’ kan med udbytte læses, eller snarere, opleves, af folk i næsten alle aldre. Bogen tager, som sin forgænger, ’Kongen’, udgangspunkt i de dramatiske historiske begivenheder, der fandt sted i og omkring det danske hof i perioden 1767–72. Vi bliver introduceret for et rigt og spændende persongalleri centreret omkring kong Christian den 7, dronning Caroline Mathilde og kongens livlæge og senere førsteminister Johann Friedrich Struensee. Men dette er ikke historieundervisning. 

Gennem sin eminente grafiske fortælleteknik får Karoline Stjernfelt gjort historien lyslevende. Hver side er disponeret med en sans for dramaturgi og visuelle virkemidler, der engagerer og fastholder læseren fra første til sidste side. Man lærer disse personer at kende som mennesker af kød og blod med tanker, følelser og problemer vi kan relatere til i dag. Og gennem de detaljerede skildringer af miljøer, arkitektur og interiører, og måden disse påvirkes af det skiftende lys, kommer en epoke til live, så man føler, at man selv var til stede. 

Farvelægningen bruges psykologisk til at understrege de forskellige situationer, og hvordan de påvirker sindsstemningen hos personerne i fortællingen. 'I morgen bliver bedre, 2. Dronningen' af Karoline Stjernfelt opfylder til fulde sine ambitioner.

Vinder af Forfatterprisen: 'Den rustne Verden del 3: Ukrudt' af Adam O.

Drevet af spændingens- og humorens appellerende børnelitterære drivhjul, formår ’Den rustne verden’ at udfolde et fremtidigt klima-skrækscenarie med et persongalleri, der ærligt repræsenterer samfundets karakterer på godt og ondt. Plottet, ja ideen, træder frem som en lysende litterær opfindelse og tilføjer den eksisterende danske børnelitteratur en ny dimension. Danmark er her ikke et yndigt land, der står med brede bøge, men stadig et øde skraldeland nær salten plastikhav.

De fire søskende og børnehelte er tilbage i Danmark og på jagt efter robotten Skrots hukommelse med den hensigt at afsløre firmaet Atlas’ manipulerende og moralsk undergravende virksomhed. Ramona bliver efterladt med ansvar for sig selv og sin familie på de små skuldre, men med barnets rebelske og legende tilgang til livet i behold.

Kom med til digital prisoverrækkelse

På grund af Corona-restriktioner er det i år muligt at overvære prisoverrækkelsen, når Kulturministeren overrækker priserne i Kulturministeriet mandag d. 14. juni kl. 15.30.

Prisoverrækkelsen streames direkte fra Kulturministeriets Facebookside

Præmier på højkant: Frem mod prisoverrækkelsen kan skoleklasser deltage i en konkurrence om at vinde et klassesæt og et besøg af en af de to prismodtagere. Deltag i konkurrencen (på Kulturministeriets Facebook-side.)

Fakta om priserne

Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger er blevet uddelt siden 1954, mens Illustratorprisen er blevet uddelt siden 1979. Prismodtagerne tæller blandt andre Tove Ditlevsen, Halfdan Rasmussen, Kim Fupz Aakeson, Jakob Martin Strid, Josefine Ottesen og Anna Jacobina Jacobsen.

Læs mere om priserne på Kulturministeriets hjemmeside.

Reservér titlerne i biblioteket
GennemseGennemse
  • Tegneserie

I morgen bliver bedre. Bind 2, Dronningen

Af Karoline Stjernfelt (f. 1993) (2020)
Kan du lide tegneserier, eller vil du bare gere have en flot og godt fortalt vinkel på historien om kong Christian d....
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Den rustne verden - ukrudt

Af Adam O. (2020)
Danmark er dækket af skrald og fire børn kæmper for at få deres forældre igen. Ramona kæmper for at få sin familie ig...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Den rustne verden - ukrudt

Af Adam O. (2020)
Danmark er dækket af skrald og fire børn kæmper for at få deres forældre igen. Ramona kæmper for at få sin familie ig...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Den rustne verden - ukrudt

Af Adam O. (2020)
Danmark er dækket af skrald og fire børn kæmper for at få deres forældre igen. Ramona kæmper for at få sin familie ig...
Læs mere