Bliv klogere på racisme
Vi anbefaler bøger og film, der giver indblik i racismen
Racisme og borgerrettigheder er kommet på alles læber. Den 25. maj døde 46-årige og afro-amerikanske George Floyd under en brutal anholdelse i den amerikanske storby Minneapolis. I mere end otte minutter blev han holdt nede af fire betjente, med blandt andet et knæ på halsen, mens han gentagne gange sagde ”I can’t breathe”, ”Jeg kan ikke trække vejret”.
Videoen af den voldsomme anholdelse har pustet liv i bevægelsen Black Lives Matter. Hundredetusinder amerikanere har været på gaden i demonstrationer for lige rettigheder. Demonstrationerne har ført til politiske ønsker om reformering af politiet i flere amerikanske byer.
Samtidig har præsident Donald Trump støttet politiet og kaldt til ro og orden, mens alverdens medier har rapporteret om voldsom brug af magtmidler over for fredelige demonstranter og journalister.
Der har også været støttedemonstrationer i mange lande. I søndags demonstrerede 15.000 i Københavns gader. Støttedemonstrationerne har også sat fokus på racisme og borgerrettigheder uden for USA.
Lyt, lyt, lyt, lær
Det kan være svært at forstå eller måske endda tro på racismen, hvis man ikke selv har mærket den. Derfor er det vigtigste, man lige nu kan gøre, at læse og lytte en masse – allerhelst til sorte menneskers egne fortællinger.
Vi har fundet en række bøger, artikler og film, der kan gøre dig klogere på racisme:
Hurtige artikler
Du kan begynde med nogle lettilgængelige oversigtsartikler hos Faktalink:
Læs de svære ord
Har du mod på at læse på engelsk – og mod på at blive udfordret som hvid – så vil vi virkelig anbefale:
- Why i'm no longer talking to white people about race
- White fragility : Why It's So Hard for White People to Talk About Racism
Du finder begge bøger online på eReolen Global.
Se også vores mange andre boganbefalinger under artiklen.
Film om racisme
På Filmstriben anbefaler vi især dokumentaren I am not your negro om forfatteren og samfundskritikeren James Baldwin, der arbejdede sammen med både Malcolm X, Medgar Evers og Martin Luther King, Jr.
Også en række spillefilm hos Filmstriben har racisme som tema:
Vi håber, du vil lytte.
[Oprindeligt skrevet af Herlev-Bibliotekerne]