Den kan vel frihed bære
Amanda Stevne Pihl, cand. mag. og arkivar ved Bornholms Ø-arkiv, er dykket ned i historien om forfatteren Kelvin Linnemann. Og det er en både dramatisk og farverig historie.
Kelvin Lindemann er forfatter til blandt andet romanen 'Den kan vel Frihed bære' fra 1943, der handler om Bornholms befrielse i 1658 med paralleller til modstandskampen under anden verdenskrig. En bog som du fortsat kan låne hos os og også finde som ebog på eReolen.
".. den tyske besættelsesmagt opfattede handlingen i romanen som en metafor for den tyske besættelse af Danmark. Denne antagelse havde de fuldstændig ret i."
Kelvin Lindemann (født i Sibirien i 1911), skrev en lang række romaner, rejsebøger, essays, kronikker og noveller til aviser og blade. I 1938 var han krigskorrespondent i Spanien og skildrede Franco-tiden i Politiken. Under 2. verdenskrig drev han det illegale forlag 'Samtiden' og organiserede flygtningetransporter til Sverige.
Politiet beslaglagde hele oplaget af 'Den kan vel frihed bære' efter en kendelse fra Københavns Byret for at forhindre repressalier fra besættelsesmagten. Udfordringene stopper dog ikke her - læs mere om de dramatiske hændelser der ramte Lindemann i kølvandet på udgivelsen: Amanda Stevne Pihl: Den kan vel frihed bære. I: Bornholms Ø-arkiv, Månedens historie, Januar 2021 (pdf).
Et korrektureksemplar ligger sikkert gemt hos Ø-arkivet!
Kelvin Lindemanns roman udkom på forlaget Hasselbalch, men inden historien nåede så langt, blev den, som altid, udvekslet mellem forfatter og forlag i korrekturlæste versioner. En af disse versioner ligger i Ø-arkivets kælder på Pingels Allé (BØA 1976-36). De maskinskrevne sider er pakket i hårdt papomslag og forsynet med kommentarer i margin. Da disse sider kom retur fra forlæggeren, kunne hverken han eller forfatteren vide, at netop dette manuskript skulle blive årsag til store omvæltninger i Kelvins liv.