Inspiration: Coronalitteratur, nye udtryk og samtidshistorie
Livet i skyggen af Corona

Coronalitteratur, nye udtryk og samtidshistorie

15.10.20
Pandemien smitter af på litteraturen og de kreative udtryksformer

Siden coronakrisens fremkomst er der dukket en række udgivelser op på forskellige platforme, som alle omhandler livet i skyggen af corona. Her får du et udpluk.

Coronaen har forandret vores liv, vores hverdag, måden vi tænker og omgås med hinanden på. Venskabelige kram er udskudt på ubestemt tid. Skjult af mundbind må vi vænne os til at aflæse smilet i hinandens blik. I en tid under konstant forandring, skal vi være omstillingsparate som aldrig før. Læs hvilke aftryk pandemiens krisetid har sat i litteraturen og dens former. En af de tydeligste tendenser man ser, er trangen til at dokumentere coronakrisen som samtidshistorie set fra individets, fællesskabets og samfundets perspektiv.

Nye bøger

Harald Voetmann har skrevet en samfundssatire med ingen ringere end H.C. Andersen i hovedrollen. I H.C. Andersens quarantine-dagbog følger vi den berømte forfatter på fodrejse rundt i København under coronakrisen.

Hvor er du er ni forfatteres bidrag af fortællinger, som er skrevet under og om coronaen.

Louise Juhl Dalsgaard har bearbejdet krisen og nedlukningen litterært med digtsamlingen I dag skal vi ikke dø. Digtene sætter ord på pandemiens påvirkning af samfund, fællesskaber og individ og forholder sig bl.a. til den usikkerhed, frygt og ensomhed, som mange mennesker føler.

Nogle bøger får desuden fornyet aktualitet i lyset af COVID-19. Det gælder f.eks. Rynkekneppesygen af Peter Adolphsen og Som pesten af Hanne Vibeke Holst. Derudover er der udgivet en række børne- og ungdomsbøger, som behandler corona som emne. Se nederst på siden.

Fællesdigt og happening

ordunivers.dk kan du være med i et kollektivt, nationalt langdigt, om at 'savne under corona'. Digteren, Caspar Eric står bag idéen som er blevet til i samarbejde med bibliotekerne og litteraturfestivalen, Ordkraft.

Wa(l)king Copenhagen inviterede 100 kunstnere til at skabe 100 vandringer gennem København i løbet af 100 dage – som en dagbog fra en storby, hvor corona-krisen satte dagsordenen og ændrede vores dagligdag radikalt. Du kan se mere her.

Sociale medier og nye udgivelsesformer

APART TOGETHER er et kunstprojekt på Instagram, der samler forskellige kunstværker, der enten er blevet til under coronakrisen eller får nye betydningslag i lyset af den. Se mere her.

Flere forfattere har udgivet litterære tekster på sociale medier. F.eks. har Lone Hørslev delt et coronadigt på sin Facebook-side.

Pga. restriktioner har Teater Republique lavet en virtuel forestilling, Coronamonologerne, der skal reflektere coronakrisen og spejle det drama, vi alle er midt i. Her har forfattere og dramatikere skrevet korte monologer, der fortolkes og indspilles af forskellige skuespillere isoleret i deres hjem. Se mere her.

Digteren, Sternberg har lavet og oplæst en række 'helbredende' digte, som er tilsat musik og udgivet på platformen, Soundcloud.

Caspar Eric har skrevet en lyrisk coronadagbog på bloggersiden, Tumblr. 

Samme Caspar Eric og Knud Romer har lavet en corona-podcast med navnet Dagbog fra Covid-19

Dagbladet Information har bedt en række kendte forfattere om at bidrage med coronadigte. Læs dem her. Og hør Morten Søndergaard Vi Rus.

Digteren, Mads Mygind, har via eReolen udgivet digtet Inkubationstid, som handler om at blive far under coronakrisen. Du kan læse hele digtet på eReolen. 

 

[Redigeret tekst, oprindeligt  udgivet af Aalborg Bibliotekerne]

Reservér de nye titler her
GennemseGennemse
 • Bog

H.C. Andersens Quarantaine-Dagbog

Af Harald Voetmann (2020)
Da H.C. Andersen, under coronakrisen, vil aflevere papirklip til de kongelige børn, begiver han sig på en fodrejse fr...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Hvor du er : 9 historier skrevet live, mens Danmark var ramt af coronakrisen

(2020)
Noveller. En samling af 9 noveller skrevet under corona og om corona
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

I dag skal vi ikke dø : digte

Af Louise Juhl Dalsgaard (2020)
Digte skrevet under den nedlukning, der ramte Danmark den 12. marts 2020. Digtene sætter ord og følelser på COVID-19-...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

I smittens tid : vidnesbyrd fra pandemiens frontlinje

Af Paolo Giordano (2020)
Dagbogsagtige overvejelser fra "coronatidens" start i Europa - mere præcist Italien i 2020. Bl.a. om karant...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Rynkekneppesygen : roman

Af Peter Adolphsen (2017)
Science fiction-roman om en epidemi, opstået af mikroskopisk ruminvasion
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Som pesten : roman

Af Hanne-Vibeke Holst (2017)
Som nyansat læge i WHO i Geneve får danske Karoline Branner sin sag for, da der udbryder en dødelig influenzapandemi....
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

100 dage 100 digte : hverdagstanker fra en coronatid

Af Pelle Hvenegaard (2020)
Digte. I marts 2020 går forfatteren i gang med at skrive et digt hver aften i 100 dage ud fra de følelser, tanker og ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Fuck corona

Af Kirsten Ahlburg (2020)
Signe savner sine venner, men der er en farlig virus i Danmark og alle må blive hjemme. Men kan man mon mødes i parke...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Naomi i en verden med corona og virus : hvad kan DU gøre, hvis der er fare på færde

Af Lone Halkjær (2020)
Pludselig en dag skal Naomi ikke i skole. COVID-19 er kommet til landet. Mor og Naomi taler om bekymringer for mormor...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Hvordan virusset coronus gik viralt

Af Trine Birch Okkels (2020)
Om det lille virus Coronus, der bor på en flagermus. Men da han falder ned på et skældyr, kommer han med til byen. He...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Olgas hemmelige Coronadagbog : min ærlige historie om dengang skolen lukkede og jeg fik nok af min egen familie

Af Karin Heurlin (2020)
Det er ikke let at være Olga på 12 år, når Danmark er ramt af Corona, og hele familien pludselig er hjemme hele tiden...
Læs mere