Du som er i himlen. 'Glemt' roman om et stort tab har fået nyt liv på film
Tea Lindeburgs velanmeldte debutfilm 'Du som er i himlen' er inspireret af 'En dødsnat' af Marie Bregendahl

Du som er i himlen

15.02.22
'Glemt' roman om et stort tab har fået nyt liv på film

Med Tea Lindeburgs velanmeldte debutfilm 'Du som er i himlen' får en gammel roman nyt liv. Filmens forlæg er Marie Bregendahls ’En Dødsnat’ fra 1912. En på overfladen lille roman om et stort tab. Filmen er endnu ikke nået til Bornholm, men mon ikke den snart er her? 

En universel fortælling, der tager udgangspunkt i det nære

Marie Bregendahls korte klassiker begynder en sensommerdag i 1870'erne. Der er travlhed på markerne. Høsten skal i hus. I den store stue sidder madmor – tung og gravid - mellem store fade af mad. Som et stort flow kører kniven med smørret og store skiver af pålæg lander på brødet med erfarne bevægelser. Folkene sætter stor pris på hende. Børnene kommer vrimlende og får godbidder. Hun stopper alle huller: sult, sokker og misforståelser. Beskrivelsen af livet i køkkenet gør, at man som læser næsten trækker en stol ud og begynder at give en hånd med.

Et par timer senere forandres alt. I tusmørket kan børnene høre skrigene fra barselssengen. Jordemoderen kommer. Det går hurtigt op for datteren Lise, at noget er helt galt. Nu følger en nat, hvor alle venter og holder vejret. Hvordan vil det gå med mor og hvad skal der ske med dem? Lise må se sin største angst i øjnene denne nat. På en nat går hun fra barn til voksen.

En klassiker med filmiske kvaliteter

Allerede i titlen ved vi godt, hvordan det her ender. Men det fine ved 'En dødsnat' er, at den aldrig bliver drivende sentimental. Bregendahl skriver meget filmisk. Hun er så billedskabende, at det er som at være der selv. Samtidig er romanen fortalt nænsomt og intenst. Hun er en sprogmester og en detaljekunstner. Ved udgivelsen i 1912 udtalte Gyldendals direktør Hegel, at den var skrevet med en ”uklædelig kvindelig brutalitet”.

'En dødsnat' kan ses som en stolt oldemor til den vigtige skønlitteratur om moderskab og fødsler, som Olga Ravn, Cecilie Lind og andre danske forfattere udgiver i disse år.

Nu er bogen så gået til filmen og kan ses på det store lærred. Filmen 'Du som er i himlen' er instrueret af Tea Lindeburg. Den har allerede høstet store priser på flere af de store filmfestivaler. Filmen kan ses i biografen, men snyd ikke dig selv for at læse bogen.

(Kilde: Litteratursiden)

Lån ebogen på eReolen
GennemseGennemse
  • Ebog

En dødsnat

(2017)
Læs mere