En poet og historiefortæller er død
Thorstein Thomsen blev 71 år. Hans mest kendte værk er i dag nok Da Lotte blev usynlig fra 1982. Den blev i 1988 til en tv-serie i seks afsnit på DR med den folkekære kendingsmelodi "Hulubulu (Lotte, hvor er du henne?)".
Ifølge Gads Forlag har Thorstein Thomsen i løbet af sin karriere skrevet over 100 børnebøger, ti romaner til voksne og omkring 500 sange, hvoraf de fleste var til børn.
Barndomslandet
T Thorstein Thomsens bøger handler næsten alle om hans oplevelser i barndommens Lyngby. Det kunne såmænd også have været i Vanløse, Hvidovre eller Brønshøj, og sammenligningerne med Bjarne Reuter´s bøger ligger lige for - de to er faktisk født samme år og skriver langt hen ad vejen ud fra de samme erfaringer. Det er et miljø der præges af modsætningerne mellem de fine villakvarterer og de lidt mere ydmyge barakker eller etageejendomme der skyder op i halvtredsernes og tressernes forstadskvarterer. Thorstein bor i barakkerne, og hans loyalitet ligger hos gårdens "frække" drenge der altid har gang i et eller andet tvivlsomt projekt.
Et af Thorstein Thomsen vigtigste temaer er imidlertid hvordan modsætningerne kan mødes: I overført betydning mødet mellem barakkerne og villaerne, men helt konkret hvordan børn fra vidt forskellige miljøer og med vidt forskellige baggrunde alligevel kan blive de bedste venner i verden. I Tordenskjold-klubben er det Rud og Henrik, i Torbenbøgerne er det Torben og Johan, og Frede er både bedste venner med den gamle dame Fru Brun og punkeren Kjeld. Thorstein Thomsen skildrer dette møde med humor og indlevelse og man kan næsten lugte gårdens varme asfalt og høre lyden af fodbolden mod en garagedør når man læser hans barndomsskildringer.
Om at skrive
Thorstein Thomsen skriver meget, og han skriver meget forskelligt. Lige fra højtlæsningsbøgerne om Frede til børnerim og letlæsningsbøger, ungdomsbøger og billedbøger. Han siger selv at han ikke sidder og stikker til computeren - han giver den en ordentlig en på frakken. Han er inspireret af Ray Bradbury´s ord om at man skal skrive så hurtigt at ens forstand ikke kan følge med - så kan man altid redigere i det bagefter.
Selv er han inspireret af de store klassiske forfattere: Kipling, Melville, Knut Hamsun. Men især Charles Dickens og hans præcise og detaljerede miljøskildringer betyder meget for Thorstein Thomsen. En scene fra David Copperfield har han endda lånt til en Frede-bog. Han får mange ideer som han skriver ned i sin kalender - meget af det ender som halvfærdige manuskripter på hans computer, men alligevel bliver det til en stor produktion.
Thorstein Thomsens datter har også inspireret ham til at skrive. Da hun var mindre, fortalte Thorstein Thomsen Alfons-fortællinger for hende. Alfons oplevede det som hun havde oplevet i løbet af dagen. Men fortællingerne blev lavet om, således at de nederlag hun havde haft blev vendt til sejre. På samme måde skriver Thorstein Thomsen for at tilfredsstille en flugt fra virkeligheden som ikke altid er lige morsom. Han siger selv at det er som en drøm hvor man selv kan sørge for at drømmen får en lykkelig udgang.
Læs hele portrættet af Thorsten Thomsen på Forfatterweb.
(Kilde: Forfatterweb.dk)