Med andres ord: Henrik Pontoppidan
Læs det fulde portræt af Henrik Pontoppidan på Litteratursiden.dk

Henrik Pontoppidan

30.08.19
Med andres ord - bøger der gør en forskel

I de kommende fem uger dykker danske biblioteker sammen med DR ned i det skatkammer af litterære værker, som tiden ikke har kunnet viske ud. Det sker under den fælles titel ‘Med andres ord’, hvor bl.a. litterære citater fører os ind i værkerne.

Hos DR kan man opleve seks nye programmer af ‘Øgendahl og de store forfattere’ og den digitale feature 'Bøgernes danmarkskort', hvor man kan gå på opdagelse i litteraturen på dr.dk. 

DRK, 3. september kl. 21: Pontoppidan er kendt som en af Danmarks største romanforfattere og blev berømt for hans autentiske beskrivelser af dagliglivet i Danmark. I dette program undersøger vært Maria Månson, nye litterære vinkler på det kendte forfatterskab.

Henrik Pontoppidans liv

Henrik Pontoppidan blev født i 1857. Hans far var præst og havde et magert kald i Randers, hvor han prædikede en mørk og syndsbetonet kristendom. Denne blev senere udgangspunkt for den bidende kritik af kristendommen, der gennemsyrer forfatterskabet. Pontoppidan tog tidligt afstand fra faderens form for kristendom og gjorde op med den gejstlige slægtstradition. I 1874 begyndte han på ’Den polytekniske Læreanstalt’, men sprang fra kort før sin endelige eksamen for at ernære sig som forfatter. I perioden derefter arbejdede han som lærer på broderen, Morten Pontoppidans, højskoler, men det grundtvigianske højskolemiljø tiltalte ham ikke. I 1881 debuterede han med sin første novelle og blev samme år gift med gårdmandsdatteren Mette Marie Hansen. Ægteskabet var problematisk, og i 1892 blev de skilt. Samme år giftede Pontoppidan sig med Antoinette Kofoed, som han havde mødt nogen år forinden. I samme periode ændredes grundtonen i forfatterskabet. Fra at skrive noveller om den aktuelle situation på landet, begyndte han at tage mere klassiske eksistentielle temaer op. 

Det andet ægteskab var lykkeligt, og det er i forbindelse med parrets sølvbryllup, at den eneste roman med positiv slutning – 'Et Kærlighedseventyr' – skrives. Efter Antoinettes død 1928, omskrev Pontoppidan romanen, så den slutter tragisk. I 1917 fik Pontoppidan Nobelprisen for litteratur, som han delte med den nu ukendte Karl Gjellerup. Pontoppidan fortsatte med at skrive frem til sin død i 1943. 

Mange af Pontoppidans romaner er blevet opfattet som selvbiografiske. Dette er ikke tilfældet. Selvom han skriver ud fra sig selv, og hans livsforløb afspejles i mange af hans bøger, skriver han ikke om sig selv, men om det han kender til. Derfor kan man sagtens læse Pontoppidans værker uden først at sætte sig ind i biografien.

Læs det fulde portræt af Henrik Pontoppidan på Litteratursiden.dk

Et lille udvalg af titler
Henrik Pontoppidan: Undervejs til mig selv : et tilbageblik (Ved Johannes Riis)
Reservér
  • Bog

Undervejs til mig selv : et tilbageblik (Ved Johannes Riis)

En sammenskrivning og revidering af forfatterens (1857-1943) erindringsbøger: Drengeår, Hamskifte, Arv og Gæld og Familjeliv
Læs mere
  • Bog

Undervejs til mig selv : et tilbagebl...

Henrik Pontoppidan: De dødes rige
Reservér
  • Bog

De dødes rige

Samfunds- og kærlighedsroman med pessimistisk syn på mennesker og politik i det danske demokrati efter systemskiftet i det 20. århundredes første årti
Læs mere
  • Bog

De dødes rige

Bille August, Anders August, Dirk Brüel: Lykke-Per. Disc 1 (TV-serien)
Reservér
  • Dvd

Lykke-Per. Disc 1 (TV-serien)

Den unge ingeniør Per Sidenius har hovedet fuldt af projekter og mødet med den rige familie Salomon, ser ud til at være svaret på alle hans bønner. Men arrene fra Pers stærkt religiøse baggrund truer med at koste ham både kærligheden og lykken
Læs mere
  • Dvd

Lykke-Per. Disc 1 (TV-serien)

Thorkild Borup Jensen: Henrik Pontoppidan : portræt af forfatteren og forfatterskabet
Reservér
  • Bog

Henrik Pontoppidan : portræt af forfatteren og forfatterskabet

Om Henrik Pontoppidans (1857-1943) liv og forfatterskab
Læs mere
  • Bog

Henrik Pontoppidan : portræt af forf...

Henrik Pontoppidan: Henrik Pontoppidans digte
Reservér
  • Bog

Henrik Pontoppidans digte

Læs mere
  • Bog

Henrik Pontoppidans digte