Sonningprisen 2021: Forfatteren og kritikeren, Svetlana Aleksijevitj er udpeget til den store pris
Svetlana Aleksijevitj modtager den prestigefyldte Sonningprisen 2021 (Foto: Margarita Kabakoa)

Hviderussisk nobelpristager får Danmarks største kulturpris

28.09.20
Forfatteren og kritikeren Svetlana Aleksijevitj modtager den prestigefyldte Sonningprisen 2021

Den lille kvinde med den stor stemme

Svetlana Aleksijevitj er måske den mest betydningsfulde forfatter i moderne russisk litteratur. Hun samler på små stemmer og skriver dem ind i sine bøger, som bliver et folkekor, der synger om sovjetmenneskets tragiske skæbne

Aleksijevitj værker er ekstremt rørende vidnesbyrd fra Sovjetunionens jævne folk, der har lidt voldsomt under kommunismens krakelerede drøm. Det er lige dele sande og brutale beretninger om almindelige mennekser, som i tidens løb blev kastet ud i en usikker og urimelig tilværelse præget af enorm fattigdom og lidelse. Netop derfor er hendes bøger så vigtige. 

"Aleksijevitj har beriget vores fælles europæiske fortælling med oversete og ukendte aspekter, blandt andet oplevelsen af Anden Verdenskrig set med sovjetiske børn og kvinders øjne. Perspektivet tilhører de mange kvinder, der deltog i sovjethæren, de purunge soldater i Afghanistan og mødrene, der ikke fik anden kommunikation end en forseglet zinkkiste", fortæller Tine Roesen fra Københavns Universitet, som har indstillet Aleksijevitj til prisen.

 

[Oprindeligt skrevet af Aalborg Bibliotekerne]