Nordisk Råds Litteraturpris 2020
Monika Fagerholm (Foto: Ulla Montan)

Monika Fagerholm får Nordisk Råds litteraturpris

28.10.20
Monika Fagerholm får 2020-prisen for 'Hvem slog Bambi ihjel?'

Vinderne af Nordisk Råds priser blev afsløret tirsdag aften. Prisafsløringen foregik digitalt, og du kan stadig se udsendelsen og høre takketalerne her.

Juryens motivering

"Monika Fagerholms roman er en stiliseret moralitet, som er skrevet med en rasende energi. En gruppe velstillede unge begår en gruppevoldtægt i den velhavende forstad, Villastaden, lige uden for Helsingfors. 

Fagerholm fokuserer ikke på offeret, men på gerningsmændene, og på det, som udspiller sig før og efter voldtægten. Især forældregenerationens forsøg på at glatte ud bagefter giver hende mulighed for at brillere med knivskarp samfundssatire. 

Sproget er skiftevis blussende i sin kraftfuldhed og melankolsk besværgende. I bogens tætte net af dialoger, omkvæd og populærkulturelle referencer findes en brutal sandhed, som rammer personerne, uanset hvor de vender sig hen. Gusten Grippe, den eneste af gerningsmændene, der føler skyld, bliver en modsatrettet kraft i forhold til det mørke sug fra det værelse, hvor overgrebet blev begået. Længslen efter det uforstyrrede stilles over for vores overfladiske og statusfikserede tid. Og det er en livsvigtig længsel, der skrives frem i form af erindringer om kærlighed og venskab. Det er øjeblikke, som man kan vende tilbage til for at hente styrke." (Kilde: norden.dk)

Læs mere om Monika Fagerholm

Læs anmeldelsen af 'Hvem slog Bambi ihjel' på Litteratursiden og portræt af forfatteren på Forfatterweb.dk.

Reservér