Vi inspirerer: Vær med når Montanas Litteraturpris uddeles d. 3. marts 2021
Livestreamet event d. 3. marts 2021

Montanas Litteraturpris 2021

23.02.21
Digital prisuddeling live fra Den Sorte Diamant den 3. marts 2021, kl. 19

Montanas Litteraturpris går til en aktuel dansk forfatter, og er siden 2006 blevet uddelt på Testrup Højskole i et samarbejde mellem dem og møbelfirmaet Montana og Dagbladet Information, men i år uddeles prisen i Den Sorte Diamant og livestreames til hele landet.

Sådan kan du se med

Arrangementet er et digitalt arrangement, som du kan streame hjemmefra. Følg streamingen hos Den Sorte Diamant d. 3. marts 2021, kl. 19.

De nominerede

Shadi Angelina Bazeghi 

debuterede i 2015 med den anmelderroste digtsamling VINGESLAG. Forfatteren og medredaktør på tidsskriftet KRITIKER dykker i Flowmatic ned i krigen mellem Iran og Irak i 1980'erne og udforsker på poetisk vis krigens skræk og ødelæggelsen af den menneskelige krop.

Solvej Balle 

trådte ind på den danske litteraturscene i 90'erne og er nu aktuel med syvbindsværket Om udregning af rumfang, der finurligt undersøger menneskets eksistensvilkår.

Niviaq Korneliussen 

debuterede i 2014 med romanen HOMO sapienne, som blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2015. Hendes seneste udgivelse Blomsterdalen bryder med tabu om identitet, selvmord og død.

Hans Otto Jørgensen 

har udover en talrig produktion af romaner, noveller og digte bl.a. været højskolelærer på Testrup Højskole og i en årrække været rektor på Forfatterskolen. Dead man walking vender tilbage til en familiehistorie, der samtidig handler om landbrugets skæbne og de store identitetsspørgsmål.

Halfdan Pisket 

er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi og har skrevet og illustreret en række tegneserier. For Dansker-trilogien vandt Pisket bl.a. Politikens Litteraturpris. Døden er Piskets fængende bud på en utopi om verden efter pandemien.

Pernille Ipsen 

er uddannet historiker fra Københavns Universitet underviser til dagligt i USA. Et åbent øjeblik skildrer Ipsens egen familiehistorie – om rødstrømpernes kvindekamp i 1970'erne, som samlede syv kvinder fra hver sit hjørne af det danske samfund.

Ulrik Langen, Frederik Stjernfelt og Henrik Hortsbøll 

er henholdsvis historiker, idéhistoriker og forskningsbibliotekar og har trukket på deres faglighed i værket Grov konfækt, der kaster blik på de tre år i 1700-tallet, hvor J. F. Struensee afskaffede censuren og indførte trykkefriheden.

Ida Marie Hede 

er uddannet fra Forfatterskolen i 2008 og har ligeledes læst kunsthistorie på Københavns Universitet. Hede har gjort sig bemærket for sin eksperimenterende stil i tidligere udgivelser som Seancer, Det kemiske bryllup og Inferno og er nu igen aktuel med sin roman Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer?

Reservér titlerne i biblioteket
GennemseGennemse
  • Bog

Vingeslag : digte

Af Shadi Angelina Bazeghi (2015)
Tættere på flyvergrillen end flyverskjul. Tættere på superligabold end stammevold, og så alligevel med krigen tæt på....
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Om udregning af rumfang. Bind 1

Af Solvej Balle (2023)
Tara og Thomas bliver fanget af en dag der bliver ved med at gentage sig selv. Tara oplever den 18. november igen og ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Om udregning af rumfang. Bind 2

Af Solvej Balle (2023)
Andet bind i serien om Tara Selter, der efter en rejse er blevet fanget i den 18. november og denne har nu gentaget s...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Homo sapienne : roman

Af Niviaq Korneliussen (2014)
Fem unge grønlændere i Nuuk, fem historier om opbrud, identitet og kærlighed, som er vævet ind i hinanden
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Blomsterdalen : roman

Af Niviaq Korneliussen (2021)
Verden står åben, men intet føles rigtigt. Om kærlighed, sorg, ensomhed og selvmord blandt grønlandske unge
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Dead man walking : Mamrelund : roman

Af Hans Otto Jørgensen (f. 1954) (2020)
Roman om en privat familietragedie, der kredser om tabet af en slægtsgård og konkurs. Samtidig en roman om forskellen...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Tegneserie

Døden

Af Halfdan Pisket (2020)
Særdeles veludført tegneserie om Yusuf, der synker ned i dyb depression. En blanding af hverdagsdrama og surrealisme ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Tegneserie

Dansker-trilogien

Af Halfdan Pisket (2017)
Desertør: Tegneserie - graphic novel. I 1960'erne vokser en ung mand op i skyggen af konflikten mellem den tyrki...
Læs mere
Pernille Ipsen: Et åbent øjeblik : da mine mødre gjorde noget nyt GennemseGennemse
  • Bog

Et åbent øjeblik : da mine mødre gjorde noget nyt

Af Pernille Ipsen (2020)
En skildring af syv kvinders stærke fællesskab i rødstrømpebevægelsen i 1970'ernes Danmark
Læs mere
Ida Marie Hede: Suget : roman GennemseGennemse
  • Bog

Suget : roman

Af Ida Marie Hede (2020)
En sproglig Tour de force i selskab med en kvinde bosat i den megalomane landsby, hvor bl.a. børn, seksualitet og fer...
Læs mere