Vilde vidunderlige ø: Louises Bornholm
Vilde vidunderlige ø: Oplev Louises Bornholm
Louise Lyng Bojesen og hendes mand Mathias - og Hylde-Gøgeurten
Louise og hendes mand Mathias - og Hylde-Gøgeurten
Skumringstur ved Arnager
Skumringstur ved Arnager
Kratryddere ved Kåsegaard
Kratryddere ved Kåsegaard

Vilde vidunderlige ø - Louises Bornholm

26.05.20
Centerchef for Natur, Miljø og Fritid Louise Lyng Bojesen har stor kærlighed til naturen

Kærlighed og magi

Kærlighed og natur - det er vist de ord der bedst beskriver mit forhold til naturen. Og på Bornholm er vi så privilegerede at vi har en varieret og smuk natur til ethvert humør man måtte være i. Om jeg har lyst til at være stille eller vil fylde min krop med adrenalin. Om jeg er glad, vred eller sørgmodig. Jeg kan vælge at være i lyset – eller mørket. I blæsten fra havet eller den vindstille krog. Naturen har en evne til at give balance, klarhed og velvære. 

De daglige ture i Vestermarie Plantage

Jeg tilbringer mest naturtid i min have og i Vestermarie plantage og Almindingen, hvor jeg stort set dagligt går tur. Min yndlingsbeskæftigelse er at sidde i haven med en kop te og en god bog mens fuglene synger, hønsene skraber og kattene dovner i solen, mens de venter på, at jeg fylder deres madskål. Jeg har derfor også haft stor fornøjelse af at læse Vildheks-serien af Lene Kaaberbøl højt for min datter. Menneskets forhold til naturen og naturens magi er så fint skildret her i kombineret med en nærværende og spændingsfyldt historie, lige noget for en 10-12 årig pige - og såmænd også for voksne. 

Tag afsted på en tur i mørket

Skoven har med sit klippefyldte og kuperede terræn en stor variation i naturtyper fra nåleskov, løvskov, moser, heder og søer. Fra lukkede og mørke rum til åbne og lyse. Fra steder hvor man skal bane sig vej frem til fantastiske udsigter. Fra steder med gravpladser og historiens vingesus til de nyanlagte mountainbikespor – som også kan være sjove at følge til fods – selvfølgelig mens man passer på mountainbikerne!

En mørketur i skoven i vintermånederne er en helt særlig oplevelse. Kun at færdes ved månens svage lys og ellers stole på sine føle- og høresanser i forhold til om man stadig befinder sig på stien – det burde mange flere kaste sig ud i. Start med at gå de steder og på de stier du kender rigtig godt. Og start evt. i skumringen, så dine øjne og krop vænner sig til at færdes i mørket. Det kan give en særlig skærpet samhørighed med naturen og chancen for ualmindelige naturoplevelser som da jeg sidste år en regnvejrsaften i oktober oplevede en mængde af Lille vandsalamander, som spiste de regnorme der lå på vejen.

Du kan finde masser af turinspiration ved at bruge Finn Hansens 367 ture eller Udinaturen.dk.

Ud med leen ved Kåsegård

Et andet yndlingssted er klippeløkken ved Kåsegård ved Paradisbakkerne. Her ejer Aage V. Jensens Fonde ca. 60 ha. Vi er en lille gruppe frivillige ildsjæle der er par gange om året laver naturpleje ved at bekæmpe Ørnebregner og Slåen med leer og kratryddere. Ved Kåsegård er der en af de få voksepladser i Danmark for den sjældne Hylde-Gøgeurt. Den blomstrer her i maj, og min mand og jeg var forbi, som du ser på billedet her til venstre. På svensk hedder den 'Adam og Eva' fordi den både har en rosa og gullighvid variant. Området er utrolig smukt og fredfyldt, og det er muligt at gå en tur ved at følge de hvide pæle rundt i området. Læs mere om området.

Vi har ledige leer, så det er stadig muligt for nye at være med!

Når der kommer gæster ovrefra

Får jeg gæster 'ovrefra' vil jeg ofte prioritere at tage dem med på Hammerknuden eller en tur langs kysten ned til Vang, hvor vi også lige skal en tur i granitbruddet og ud på Vang Pier. Landskabet er ubeskriveligt smukt og barskt og veksler mellem uberørt til tidligere industriområde, hvor naturen nu har fået lov at vandre ind. Benene kan godt syre til når man går i bakkerne, og det kan være en fornøjelse at finde termokanden frem og nyde en kop varm te eller kakao ved en bænk med udsigt over havet og bølgerne der brydes op ad klipperne - eller i læ ved bålstedet og shelteret i granitbruddet.

Så kan man jo lade fantasien få frit løb hvis havgusen ruller ind som i Dennis Gade Kofoeds 'Nancy'. Eller tænke på mordgåden i 'Granitgraven' af Pernille Boelskov.

Liden Ulvefod og Rundbladet Soldug

Jeg har gennem mit arbejde og eventyrlyst i fritiden været mange steder på Bornholm. Også steder hvor der ikke er offentlig adgang. Det har været en kilde til stor glæde og selvfølgelig også ærgrelser, når jeg har oplevet fine naturlokaliteter ødelagt af uvidenhed eller hensynsløshed. Men jeg føler mig meget heldig over at jeg har haft mulighed for at få de mange fine oplevelser og kan kun opfordre til at man begiver sig afsted. Mulighederne er mange!

Skal jeg lige nævne nogle gode steder her til sidst er klitterne ved Dueodde eller stranden ved Arnager også yndlingssteder. Det smukke og barske terræn i klitterne giver kun få arter mulighed for at leve her. Det bliver jeg altid fascineret af. Nogle af mine favoritarter er Liden Ulvefod og Rundbladet Soldug som vokser i klitlavningerne. Men en tur i skumring og måneskin ved havet giver fred i sjælen.

 

Spørgsmål: Louise Lyng Bojesen, e-mail.

De gode håndbøger om øen
Søren P. Sillehoved: Bornholms skjulte naturperler GennemseGennemse
  • Bog

Bornholms skjulte naturperler

Af Søren P. Sillehoved (2017)
Beskrivelse af 45 udvalgte ukendte lokaliteter på Bornholm. Hver lokalitet beskrives med anvisninger på, hvordan man ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

På 367 ture i Bornholms natur

Af Finn Hansen (f. 1949) (2011)
Gennem 20 naturhistoriske temaer med kulturhistoriske emner ledes den besøgende gennem øens specielle geologi, flora ...
Læs mere
Søren P. Sillehoved: Bornholm ad kyststierne GennemseGennemse
  • Bog

Bornholm ad kyststierne

Af Søren P. Sillehoved (2016)
En guide til Bornholms kyststier, som er en vandresti øen rundt. I bogen præsenteres ruten i 10 etaper i urets retnin...
Læs mere