INSPIRATION: Kenneth er vild med fantasy
Kenneth i sit rette element :-)

Kenneth elsker action

03.04.20
Bøgerne skal også give mig noget at tænke over

Bibliotekar og systemadministrator Kenneth Hansen er en flittig læser og rollespilsentusiast. Til daglig møder du ham især på Rønne Bibliotek og i Gudhjem.

Mit gennembrud med læsningen var i sin tid - som for så mange andre - Enid Blytons 'De 5 bøger'. Jeg kommer stadig meget i børneafdelingen, men i dag går jeg snarere efter bøger med fantasy-elementer. Jeg holder af bøger med lidt action, men det vigtigste for mig er, at de giver mig med noget at tænke over. Viser verden fra en anden vinkel.

'Enders strategi' er en af disse bøger. Menneskeracen er i krig med buggerne. Buggerne er rumvæsner, og de er os teknologisk overlegne. Det er nemt at skaffe soldater, men uden dygtige officerer til at styre dem hjælper det ikke. Og vigtigere; uden en dygtig general til at styre officererne er mennesket fortabt. Derfor leder militæret efter et geni. En udvalgt. Og det er måske, måske ikke Andrew Wiggin? Andrew er kun et barn, men han er kvik. Men hvordan lærer man nogen at lede? Der lægges ikke fingre imellem i undervisningen: Målet helliger midlet i ekstrem grad her. Hvis det fremmer det intelligens at møde modstand, så opildner lærerne til mobning! Rumskolen for genier bruger virtual reality og paintball kampe uden tyngdekræft... Men ingen nåde. Eleverne må gerne have venner, men de må ikke et øjeblik tro, at de har forældre; der kommer ingen og redder dem, hvis de fucker op!

En anden tankevækkende er 'Monster' af Patrick Ness. Bogen er ikke på eReolen pt., men filmatiseringen 'Syv minutter over midnat' finder du på Filmstriben. Conor bor sammen med sin mor og fra hans værelse er der fin udsigt til kirkegården. En nat bliver det store træ på kirkegården forvandlet til et skræmmende monster... Men Conor har andre problemer, for hans mor kæmper med kræft. Måske, måske ikke, kan monsteret helbrede hende... men alt har en pris. Monsteret fortæller Conor grumme historier og stiller spørgsmål til dem, som var det dansklæreren fra helvede.

At leve i et fantasy-univers - som tilskuer

Patrick Ness har også skrevet andre bøger, f.eks 'Vi andre bor her bare'. Grundfortællingen er egentlig velkendt: En dag vil den udvalgte komme og frelse os fra det onde. For det gør han eller hun jo i alle de fortællinger vi kender: Harry Potter, Frodo, Dina, Buffy, etc! Den udvalgte klarer ærterne... Mikey er ikke den udvalgte, han er bare den almindelige teenager, der bor længere ende af vejen. Mikey er ham der beder til, at 'de' vil vente med at sprænge skolen i luften (igen) til efter eksamen. Mikey bekymrer sig ikke om vampyrerne i skoven, han bekymrer sig om sine tvangstanker og sine venner og deres problemer. En bog om hvordan det er at leve i et fantasy-univers... som tilskuer.

Terry Pratchetts 'Discworld'-serie tæller over 30 bind. Og da der er 'serier' inde i 'serien' er det svært at anbefale et enkelt bind, men jeg vil alligevel pege på krimien Feet of clay. Samuel Vimes er ved at genopbygge byens vagtkorps (som også agerer politi) efter at hans korrupte forgængere er blevet sat på porten af Lord Vetinari. Men ikke alle i byen er glade for deres diktator, og da Vetinari bliver syg er det tydeligt, at nogen forsøger at forgifte ham... Samuel Vimes skal ikke bare finde ud af HVEM, der er den skyldige, men også HVORDAN det er gjort. Alt imens der sker sære ting med byens golemmer. Pratchett fyldte altid sine bøger med slet skjulte referencer til virkeligheden. Ud over krimigåden leger bogen også med racisme, adel, slaveri og kønsidentitet. For mange af bogens personer er hovedplottet, mordforsøget, ikke det vigtigste... For mange er spørgsmålet Hvem skal være den nye Lord?, mens det for Vimes er Hvordan holder vi sammen på byen? En krimi i et fantastisk fantasyunivers.
 

Find Kenneths favoritter på eReolen
GennemseGennemse
  • Ebog

Enders strategi

Af Orson Scott Card (2016)
Science fiction. I fremtiden er Jorden i krig med de insektlignende "summere". På Kampskolen, der svæver i ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Film (net)

Syv minutter over midnat

Af Patrick Ness, J. A. Bayona, Siobhan Dowd, Óscar Faura (2018)
Der er en grund til 12-årige Conors mareridt: Mor er syg af cancer, mormor er en skrap dame, far har ny familie i USA...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Vi andre bor her bare

Af Patrick Ness (2017)
Mikey er ikke den særligt udvalgte, der skal redde jorden fra dens undergang. Det skal de der "indie-kids",...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Vi andre bor her bare

Af Patrick Ness (2016)
Mikey er ikke den særligt udvalgte, der skal redde jorden fra dens undergang. Det skal de der "indie-kids",...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Feet of Clay

Af Terry Pratchett (2008)
Summary: 'IT WASN'T BY ELIMINATING THE IMPOSSIBLE THAT YOU GOT AT THE TRUTH, HOWEVER IMPROBABLE; IT WAS BY ...
Læs mere