Marie anbefaler Annie Ernauxs Årene
Annie Ernaux: Årene

Marie anbefaler Annie Ernauxs Årene

20.10.21
Forfatteren som ønskede at fastholde sin tid

Hvad betyder det, at oversættelsen af en roman har været 14 år undervejs, når romanen viser sig at være en perle af en helt særlig karakter? På den anden side undrer forsinkelsen mig, for sikken en skam at så fin en bog har været forbeholdt franskkyndige læsere så længe. Eller var det bare først nu, i metoo-tumulten, at der var plads til Annie Ernauxs selvbiografiske roman ’Årene’?

Ernaux (født 1940) skriver om pige- og kvindeliv, begær og skam, kønsroller og klassesamfund, tid og hukommelse og løfter sin egen historie til en fælles, europæisk fortælling. Og det er hvad der i mine øjne gør bogen helt speciel. Selv om vi ikke har ’været der selv’, os der er født en generation eller to senere, så er blikket på den ret nære samtidshistorie meget interessant og vigtigt. Annie Ernaux er katolsk opdraget, men selv om man er dansk og født af en mor fra et ikke-religiøst hjem, så har de overordnede linjer i europæiske kvindeliv 1940-2000 formentlig været ganske ens; opfør dig pænt, få en uddannelse, en mand, et hjem og en familie. Og så evt. en karriere. 

De kollektive erfaringer

Romanens synsvinkel er vi og man, fortællerens egne erfaringer bliver kollektive, og dermed gyldige for læserne. Bogen er ikke nostalgisk, snarere indlevende. ’Årene’ lykkes fordi Annie Ernaux har levet et udadvendt liv som gymnasielærer og engageret, reflekteret samfundsborger. Hun har både observeret samfundsudviklingen, og også deltaget i den. Hele ’scenografien’ er meget fransk – for mig personligt er det et rørende krydderi, men kendskab til begivenheder, sangtekster og 1960’ernes franske morgenmadsprodukter er ikke afgørende for et rigt udbytte af romanen. Annie Ernaux lykkes i høj grad med at fastholde sin tid, den tid.

Et genialt træk er at trække læseren med til familiemiddage gennem hele perioden, hvad taler man om, hvad optog de unge, da hun selv var ung, og hvad optager hendes egne børn, da de blev unge.

Ernauxs stemme i #metoo-debatten

Forfattersiden.dk skriver: Da #MeToo-bølgen ramte Frankrig i 2017, støttede Ernaux op om opgøret med magtudnyttelse og mandlig dominans:

”Jeg er helt enig med #MeToo. Der er bestemt overdrivelser, men det vigtige er, at kvinder ikke længere accepterer denne form for opførsel. I Frankrig hører vi så meget om vores forførelseskultur, men det er ikke forførelse, det er mandlig dominans. Misbruget er ikke kun i det seksuelle domæne - det er til stede overalt, også i litteraturen. Kvindelige forfattere fremsættes meget mindre til tv-programmer, hvor der er tre mænd til hver kvinde. Der er denne idé, at en kvinde er romanforfatter og en mand forfatter,” har hun fortalt til den engelske avis The Guardian (Se kilde: Forfatterweb.dk)

Jeg har efter 'Årene' også læst den selvbiografiske 'Pigen fra '58', som er knivskarpt skrevet. En ung pige bliver kvinde på en sommer, fuld af skam er hun, purung og uerfaren. Av. 

Reservér Årene - og Ernauxs øvrige oversatte titler
GennemseGennemse
  • Bog

Årene : roman

Af Annie Ernaux (2023)
Mesterlig fransk roman om en kvinde født 1940 og hendes generations kollektive erindring fortalt parallelt med tidsma...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Pigen fra '58 : roman

Af Annie Ernaux (2022)
I 1958 rejser 18-årige Annie til feriekolonien S i Normandiet. Her møder hun H, der ligesom hun selv er ansat som pæd...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Min far & Kvinden : to romaner

Af Annie Ernaux (2022)
Annie Ernaux' beskrivelser af sine forældres liv, står som to hovedværker i hendes forfatterskab. De på en gang ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Simpel lidenskab : roman

Af Annie Ernaux (2022)
Hun er besat af en gift mand, hvis besøg hun længselsfuldt afventer med ligegyldighed over for næsten alt andet. Selv...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

En kvinde

Af Annie Ernaux (1989)
Varm og personlig skildring af forfatterindens mors liv fra en fattig opvækst i Normandiet til hendes død som senil 8...
Læs mere