Marie anbefaler 'Vemod undercover' - en ny bog om Abba
Marie med fødselsdagsgaven fra 1976! Abba - greatest hits

Marie anbefaler: Bogen om Abba - Vemod undercover

07.05.24
Jan Gradvall: Vemod undercover (2024)

Marie blev 7 år det forår i 1974, hvor Abba brød i gennem lydmuren med 'Waterloo' og løb med sejren i Eurovision Song Contest. Til 9-års fødselsdagen stod den magiske pakke i LP-størrelse og indeholdt den hedt ønskede ’Abba: Greatest hits’. Og kort efter, da hun erhvervede albummet ’Arrival’ og den ærefulde tilladelse til SELV AT BETJENE hjemmets pladespiller, begyndte nogle års dyrkelse af Abba. Med at lære sangene udenad. Plakaterne. T-shirten!

”Måske det i virkeligheden – ud over at læse mange bøger – var min yndlingsbeskæftigelse som barn. Synge med og lære teksterne udenad! Lykke!”

50-året for Waterloo

Den opmærksomme læser har nok bemærket, at det igen er den tid på året, hvor Eurovision Song Contest løber af stablen, og med lidt simpel tællen på fingrene kommer du også frem til, at det i år er 50 år siden, at Abba fik sit magiske gennembrud i Brighton. På DR1 kan du se dokumentaren ’Abba – imod alle odds’ og på DR2 ’Abba: The missing 40 years’. Og på bibliotekets hylder er netop kommet en ny bog om Abba: ’Vemod undercover’ skrevet af den svenske popkulturjournalist Jan Gradvall.

Vemod undercover

Marie har læst ’Vemod undercover’ for gammel kærligheds skyld. Hvordan var den oplevelse mon?

Jan Gradvall har skrevet bogen på en lidt utraditionel vis, dvs. ikke lineært og med udgangspunkt i, hvad han selv synes er interessant i historien om Abba. Uden fotos. Og med virkelig mange kilder.

Det er en nørdet og uhyre detaljerig bog. En musik- og kulturhistorisk bog, som går tæt på Abba, men som også tager utroligt mange afstikkere i sine beskrivelser af samtiden og personer, som havde en rolle at spille i historien om Abba. Forfatteren bruger en del plads på at beskrive forskellige kilder og situationer, som for mig simpelthen ligger for langt væk fra hovedhistorien, nemlig den om Abba. For andre læsere kan det være lige netop det, som gør bogen mere læseværdig end den gængse musiker-biografi.

Interessant var det derimod at lære noget om Benny Andersons krav til en melodi; at den har sin egen identitet. At Benny fortsat spiller klaver et par timer hver dag og lytter efter om ’noget viser sig’. At lære at den vemod som findes i mange af Abbas sange har rod i svensk folkemusik og salmer, som komponisterne er vokset op med. Og at komme med ind i Björn Ulvaeus’ arbejde med de engelske tekster; han ser en poesi i engelske ord og vendinger, og han skriver som ingen engelsk sangskriver nogensinde ville have gjort det. Det er altså mere lyden af ordene end deres specifikke betydning Björn gik efter, ikke mindst i de tidlige Abba-år.

Også den musikhistoriske revurdering af Abbas musik på gennem 1990’erne er interessant at blive klogere på, og den timing der lå bag udgivelsen af cd boxsettet ’Abba Gold’ i 1992. Et dobbeltalbum som har haft en gigantisk betydning for nye generationers kendskab til Abba: ”Dets [’Abba Gold’] kulturelle betydning forbinder europæiske drag queens med husmødre i Midtvesten og hipstere i New York med japanske studerende, der bygger bro mellem mainstream og subkulturer” (s. 254.) 

Hele historien om svenskernes eget forhold til Abba i 1970’erne kendte jeg godt, men er alligevel uhyre interessant. Man HADEDE simpel hen Abba, hvis man var noget ved medierne på den tid!

Funky Abba

Hvad var egentlig den vigtigste oplevelse i læsningen af ’Vemod undercover’? Det var alle de gange jeg var nødt til at åbne Spotify og lytte til ’Knowing me, knowing you’ og meget mere. Og som punktum at sætte den svenske basunist Nils Landgrens cd med cover-indspilninger på: ’Funky Abba’. Måske de bedste Abba-fortolkninger nogensinde. Evergreen på evergreen.

Du kan ikke låne ’Funky Abba’ hos os, men via Bibliotek.dk.

Reservér Vemod undercover
GennemseGennemse
  • Bog

Vemod undercover : bogen om Abba

Af Jan Gradvall (2023)
Meget grundig musikbiografi om Abba med baggrund i svensk og international popkulturhistorie. Bogen kommer vidt omkri...
Læs mere