Marie anbefaler: Den fascinerende og grundige historie om Amdi - skrevet af Rune Skyum-Nielsen og Thure Lindhardt
Rune Skyum-Nielsen: Amdi bliver til (2022)

Marie anbefaler: Den fascinerende og grundige historie om Amdi

08.02.23
En ung provokatør bliver til

Marie ville egentlig bare bladre lidt i den nye bog om Tvind-grundlæggeren, men så kunne hun ikke stoppe igen.

Rune Skyum-Nielsen: Amdi bliver til (2022)

Den vel nærmest mytiske Amdi Petersen, Tvind-grundlæggeren, som har levet skjult og udenfor offentlighedens søgelys i både USA og Mexico i årtier, er omdrejningspunktet for denne 400 sider lange biografi. Vi møder gamle venner fra barndom og ungdom, læser klip fra tidens aviser, hvor den ’langhårede skolelærer’ gang på gang kom i vælten, kigger med i dagbøger etc.

Vildt nok! Allerede den 14-årige spejderleder med den ultrastrenge far havde det i sig – karismaen, oprørstrangen, idealismen, lederskabet, men også stærke personlige karaktertræk, som dømte folk – legekammerater og senere rejsekammerater - inde eller ude. Amdi sugede folk til sig, og mange var villige til at betale prisen for eventyret. 

Amdi senior hviler over fortællingen som en usynlig dommer

Mogens Amdi Petersen er søn af den strenge skolemand Verner Amdi Petersen, som hviler over fortællingen om den unge mand som en usynlig dommer og moralsk prædikant. På sidelinjen fortæller den såkaldte ’inderkreds’ og snesevis af gamle venner, bekendte, kolleger – og fjender – fra perioden ca. 1946-1970 om tiden med Amdi. Bogens fortællere, journalisten Rune Skyum-Nielsen og skuespilleren Thure Lindhardt, træder frem i form af en lille håndfuld breve, som er direkte henvendt til nutidens Amdi – de vil give ham mulighed for at nuancere sit eftermæle. 

Kilderne fortæller om en ung provokatør

Bogens detaljeringsgrad i forhold til at gå i dybden med både trykte og mundtlige kilder gør at teksten sine steder virker noget tør og rapporterende eller endda opremsende. Og dog er nogle kildeudsagn dybt interessante og de mange gengivne tryksager og artikler fra Amdis egen hånd er slående i deres voldsomme selvbevidsthed.

Historien om Amdis livsforløb fra den barbenede skoledreng i Ringe, den overmodige spejder og unge voksne bannerfører er uafviseligt fascinerende. Vi følger grundigt med fra sabbatåret som skolevikar, over lærerseminariet, værnepligten og de første skolevikariater og prøvelser i alle disse sammenhænge, hvor Amdi utvivlsomt skiller sig ud som en provokatør, der kan gå på vandet og nærmest forfører alle, hvor han kommer frem. 

Revolutionen startede i Odense

Særligt interessante er Odenseårene, hvor Amdi og inderkredsen eksperimenterer med boformer og i egne øjne sætter en ny dagsorden for menneskelige fællesskaber og etablerer studiekredse, kultur- og samfundsdebat under eget tag. Set i bakspejlet erindrer mange kilder, at der skete ekstremt meget i kølvandet på Amdi, men at han også altid havde det sidste ord som en ung og uhyre dominerende ’husformand’ på bare 24 år. Amdi var velskrivende og havde nemt ved at komme i de fynske aviser med sine storladne ideer og tilbagevendende politiske happenings – derfor indeholder bogen også mange vidnesbyrd fra hans egen hånd om hans ønsker for verdensrevolutionen. 

Afgørende for bevægelsen hen mod etableringen af ’den rejsende højskole’ er også Amdi og inderkredsens jordomrejser i gamle skibe og busser – det er her tanken om busprojekternes dannelsespotentiale opstår. Tankevækkende er det at erfare, at kilderne i bakspejlet peger på, at man skulle være villig til at sætte sin egen personlighed på standby for at få en bid af eventyret med Amdi – og også ofre sin økonomi, da han var en mester i at få andre til at finansiere sine storslåede ideer. 

Forført af penge og magt?

Hvad skabte en så markant figur, som i sine første 30 år ramte lige ind i de nye vinde, som blæste i tresserne? Det er hvad bogen kredser om fra først til sidst. Var han på forkant og trendsættende eller var han blot meget, meget hurtig til at omsætte periodens idealer og drømme i praksis? Og blev han efterhånden forført at penge og magt?

Reservér bogen i biblioteket
GennemseGennemse
  • Bog

Amdi bliver til

Af Rune Skyum-Nielsen (2022)
Biografi om læreren og ungdomsoprøreren Mogens Amdi Petersens ungdomsår. Amdi er berømt og berygtet for skolekoncepte...
Læs mere