Marie anbefaler: Ekmans fortælling 'Ulvespring'
Kerstin Ekman: Ulvespring (Gyldendal)

Marie anbefaler: Ekmans fortælling 'Ulvespring'

30.11.22
En bog om et liv i skovens tjeneste, en bog om at blive ældre eller et indlæg i klimadebatten?

Kerstin Ekman: Ulvespring (2022)

Er dette en bog om et liv i skovens tjeneste, en bog om en ansvarsfuld jæger, en bog om at blive ældre eller er det et indlæg i klimadebatten? Det er i hvert fald en fortælling om en nyligt pensioneret forstmand, som har fået tid til at tænke tilbage og som midt i stilfærdige, men lykkelige dage med sin hustru og hund, begynder at reflektere over sit eget forhold til naturen, måske endda svenskernes forhold til naturen!

Året er 2018, vi befinder os ca. 350 km nord for Stockholm i tyndt befolket skovområde. Sommeren er (som nogen måske husker) utrolig varm, og forstmandens blik for vejret og vejrfænomener lægger spor ud om, at romanen måske nok især er en fortælling om klimabevidsthed.

Vi møder hovedpersonen Ulf før daggry nytårsaftens morgen, få dage før han fylder 70 år. Han er søgt ud i sit jagtskjul sammen med sin hund og ser tegn på, at der har været ulv. Og han venter på ulven, vil den dukke op? Ja. Det gør den. Og her får romanen en del af sit omdrejningspunkt – en stor naturoplevelse, og en naturpagt, som hovedpersonen næsten ikke kan rumme, og som han tøver med at fortælle om til sin hustru.

Ulf har igennem mange år været jagtleder for områdets jægere, og dette maskuline fællesskab er et andet omdrejningspunkt i romanen, som dels fortæller noget om traditioner og generationsskifte mellem mænd, men som også bliver et symbol på en måde at agere på i naturen, som den 70-årige jæger ikke længere føler sig som en del af.

At løbe ulv

Et let magisk element opstår, da Ulf helt underspillet fortæller fruen, at han af og til ’løber ulv’ – intet drama, hun skal blot vide, at det er sket i tiden efter han mødte ulven i morgengryet. Den rationelle forstmand og jagtleder er langt borte nu. Han er blevet grøn helt ind i sjælen, ser menneskeskabte fænomener med dyrets øjne.

Elegant indflettet spændingshistorie

Kerstin Ekman integrerer et spændingselement mere end halvvejs, da Ulfs jagtskjul bliver fundet nedbrændt. En påsat brand. Hvem, hvorfor? Det afslører vi ikke her.

Romanen er meget eftertænksom, nogle gange meget rationel, men også ganske følsom og bevægende. En varm anbefaling herfra!

 

Reservér romanen
Kerstin Ekman: Ulvespring : fortælling GennemseGennemse
  • Bog

Ulvespring : fortælling

Af Kerstin Ekman (2022)
70-årige Ulf Norsttig lever et stille, lykkeligt liv tæt på naturen med sin kone, hund og de lokale jagtvenner. Men e...
Læs mere