Michael anbefaler: Tæt på naturen
Nina Burton: Livets tynde vægge (2021)
Michael anbefaler: Tæt på naturen
Fredrik Sjöberg: Fluefælden (2013)
Michael anbefaler: Tæt på naturen
Morten A. Strøksnes : Havbogen (2017)

Michael anbefaler: Tæt på naturen

28.02.23
Bibliotekar Michael Lauridsen fortæller fascineret om 3 bøger han lige har læst

Nina Burton: Livets tynde vægge (2021)

Farverigt og sansemættet sprog

Digteren og essayisten Nina Burton har overtaget et gammelt sommerhus i en skov, og det virker umiddelbart lidt forladt. Men sommerhuset er på ingen måde forladt. Det vrimler med skovens øvrige beboere. Nina Burton betragter de mange forskellige dyr og vækster, hvis liv hun løseligt væver sammen med sit eget. Hun købte huset for at komme tættere på naturens ro, men opdager undervejs, at naturen pusler, larmer og krabber sig frem i jagten på overlevelse.

'Livets tynde vægge' er en vidunderlig fortælling om livets cyklus med udgangspunkt i det gamle sommerhus i skoven. Gennem husets tynde vægge betragter Nina Burton ydmygt og med stor indlevelse livet i og omkring hendes hus, og hun sætter sine mange observationer i sammenhæng med livets store spørgsmål. Hun beskriver hvordan intelligens og hukommelse kommer til udtryk for de mange forskellige organismer. Fortællingerne skrider langsomt og dvælende fremad. Vi følger årstidernes gang og de involverede dyrs imponerende strategier til overlevelse og liv.

Fredrik Sjöberg: Fluefælden (2013)

Bliv klogere på Strindberg, vingeslagsfrekvens og samlermani.

Fluefælden formidler forfatteren og insektforskeren sin passion med et verdenshav af sjove, spændende og tankevækkende anekdoter. Fredrik Sjöberg har specialiseret sig i svirrefluer, og det er fra dette lille, uanselige dyr der udgår historiemættede tråde på tværs af tid og rum.

Med udgangspunkt i opfindelsen af en insektfælde af den svenske insektforsker Rene Malaise tages vi på en gennemgang af Rene Malaises spændende liv som forsker, opfinder og globetrotter. 
Sideløbende bliver vi indviet i Fredrik Sjöbergs eget liv som insektforsker og specialist i svirrefluer.  Det er en medrivende samling af fortællinger vi har med at gøre, og undervejs bliver man klogere på blandt andet Strindberg, vingeslagsfrekvens og samlermani.

Morten A. Strøksnes : Havbogen (2017)

Vi sidder med ved kamin-ilden

Bogen tager udgangspunkt i forfatterens besøg hos en ven i Lofoten, kunstneren Hugo, og deres fælles bestræbelser på at fange en grønlandshaj.  Bestræbelserne forløber over flere besøg og krydres med anekdoter og historier om alt mellem himmel og jord. Der ligger en fin stemning af nordisk sommer, efterår, vinter, forår, efterhånden som rammefortællingen skrider frem. Strøkness skriver godt, og er ikke bleg for at svinge sig hen på en poetisk gren og pippe. 

Den overliggende historie og alle anekdoterne bliver fortalt i et tiltalende dvælende tempo. Det er ikke svært at holde fast i den røde tråd eller de mange oplysninger på trods af mange spring mellem rammefortællingen, og de utallige anekdoter bogen er konstrueret af. 

Kunstneren og forfatteren er med deres (sommetider lidt for) lokaltforankrede verdensmandsmine med til at føje et roman-lignende islæt til bogen. Man kan mærke de har været venner i længere tid, og man sidder sommetider med ved lejrbålet/kaminilden når der ryger personlige anekdoter afsted.

Reservér titlerne i biblioteket
GennemseGennemse
  • Bog

Livets tynde vægge : en fortælling om et lydt hus og en natur fuld af sprog

Af Nina Burton (f. 1946) (2021)
Velskrevet bog om menneskets plads i naturen, livets cyklus og naturens tilstand. Bogen kan læses af alle med interes...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Fluefælden

Af Fredrik Sjöberg (2013)
Den svenske biolog Fredrik Sjöberg (f. 1958) skriver om livet på en lille svenske skærgårdsø, om samlerens psykologi,...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Havbogen

Af Morten A. Strøksnes (2017)
Forfatteren og hans kunstnerven vil fange en grønlandshaj ved Lofoten. Med essayistiske afsnit om havet, dets opståen...
Læs mere