Marie anbefaler: Miss Island af Auður Ava Ólafsdóttir
Marie læser islandske romaner i øjeblikket

Miss Island

14.07.21
Et klogt og poetisk tidsbillede

Marie er i fuld sving med at 'læse sig ind' på Island. Foreløbig har hun konstateret, at klejnen har spillet en stor rolle i den søde del af det islandske køkken, uanset årstiden!

Auður Ava Ólafsdóttir giver et fint og poetisk tidsbillede af Island, og især Islands ungdom i 1960'erne i 'Miss Island' - en fortælling om den unge forfatterspire Hekla.

I 1963 drager Hekla (ja, hun er opkaldet efter vulkanen) fra den lille by Dalir på Vestisland ind til hovedstaden Reykjavik, hvor hun flytter ind hos sin barndomsven, den homoseksuelle Jon John. Hun medbringer sit kæreste eje en Remington skrivemaskine og drømmen om at blive forfatter. Hun får arbejde på et hotel, og alle mændene har et godt øje til hende, og hun bliver snart opfordret til at stille op til Miss Island konkurrencen, for hvad kan en køn pige ellers drømme om (ud over at blive gift og få børn naturligvis). Men skønhedskonkurrencer det gider hun ikke, hun vil skrive, og da hun møder en mand som arbejder på biblioteket, og som også skriver, flytter de sammen.

Talent, vilje og drømme

Vi er tilbage i tresserne, og kvindelige forfattere og mænd som Jon John, der elsker mænd, har trange kår. Men det viser det sig, at den skønne Hekla har talent og en vilje og drøm, som selv ikke det mest konservative og mandsdominerede samfund kan knægte. Og da hun endelig får taget sig sammen og får fortalt kæresten, at hun også skriver, og han indser, at hun er langt mere talentfuld, så er Reykjavik ikke stor nok til dem begge, og hun får udlængsel.

Romanen indeholder også et rørende portræt af bedsteveninden Isey. Hun siger på et tidspunkt til Hekla:

”Du rejser ud i verden, og jeg bliver tilbage og håber at fiskehandleren pakker kulleren ind i et digt eller en føljeton.”

I al romanens lethed føjer afsnittene om Heklas venskab med Jon John smertelig tyngde til den lange, barske række af portrætter af særligt homoseksulle mænds hverdagsvilkår i litteraturhistorien.

Auður Ava Ólafsdóttir vandt 'Nordisk Råds Litteraturpris' 2018 for romanen 'Ar'. 

 

(KILDE: Litteratursiden.dk)

Reservér Auður Ava Ólafsdóttirs titler
GennemseGennemse
  • Bog

Miss Island : roman

Af Auður Ava Ólafsdóttir (2020)
Den unge kvinde Hekla rejser til Reykjavik for at udleve sin drøm om at blive forfatter. Men i 1963 er forfatter noge...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Ar : roman

Af Auður Ava Ólafsdóttir (2019)
Jonas Ebeneser er fyldt med ar på sjælen, og rejser til et fjernt krigshærget land for at begå selvmord. Men på Hotel...
Læs mere