Idealister af Hans Scherfig
Idealister af Hans Scherfig

Monica anbefaler "Idealister"

02.06.22
Monica har været i gemmerne og fundet en ældre bog frem, på anbefaling fra en låner.

En af de lånere der kommer på biblioteket i Allinge, anbefalede mig for nylig, at læse Hans Scherfigs 'Idealister'.
Det blev en ret fornøjelig læseoplevelse af en forfatter, jeg med beklagelse må indrømme, at jeg stort set kun kender fra 'Det forsømte forår', som nok har været på pensumlisten i gymnasietiden.

Romanen der foregår i 1938, har to parallelle handlingsforløb.
Det ene finder sted i København i det lille bogtrykkeri Damaskus Tryk, hvor alverdens skæve eksistenser kommer for at få trykt diverse tidsskrifter og andre skrifter. Alle disse finurlige personligheder, er på hver deres måde idealister, der alle mener at de kan gøre verden til et bedre sted, hvis man følger deres retning.

Damaskus selv går på bare fødder og mener at sko og strømper er unaturlige opfindelser. Han trykker skrifter for fuglevenner, råkostspisere, modstandere mod alkoholnydelse, skrifter der hævder individets ret til at drikke og ryge, propaganda for esperanto-bevægelsen, propaganda for det nye kunst-sprog Novial, tidsskrifterne "spiritistisk Tidende" og "Sexualtidende" osv, osv...

Det bliver selvsagt til nogle heftige diskussioner, når disse idealister alle mødes hos den venlige og altfavnende trykker Damaskus, da de alle mener at deres overbevisning er den rette vej at gå.

Derudover følger vi et lille samfund i en provinsby i det sydlige sjælland, hvor sladderen lever i bedste velgående og hvor der pludselig sker et mord på den lokale godsejer og fabrikant C. C. Skjern-Svendsen. 

Mordet på godsejeren og de mennesker der kommer i det lille trykkeri, bliver forbundet i romanens forløb og mon ikke mordgåden afsløres til sidst?

Romanen er en "satire over tidens åndelige strømninger" [Kilde: Forfatterweb]. Som læser kan man få den tanke, at alt, også i vor tid, er ved det gamle i forhold til de mange idealistiske bevægelser. Jeg var faktisk ret overrasket over, hvor tidsløs romanen på sin vis er. Desuden er den bare virkelig morsom, med sine mere eller mindre gakkede personkarakteristikker.

Udgivelsen af romanen var ikke nogen let sag. Bogen skulle være udkommet i 1941, men udkom først i 1945 på dansk, stærkt forsinket af Scherfigs fængsling og et forbud mod udgivelse.
Vil du læse mere om Hans Scherfig og hans forfatterværk, så kan du klikke dig videre ind på Forfatterweb.

Lån bogen her
GennemseGennemse
  • Bog

Idealister

Af Hans Scherfig (1991)
Satire over forskellige fanatikeres forsøg på at forbedre verden ved hver sin "isme"
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Idealister

Af Hans Scherfig (2016)
Vi skriver 1938, og den driftige godsejer og fabrikant C.C. Skjern-Svendsen findes myrdet ved Præstø. Men ind imellem...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Idealister

Af Hans Scherfig (2018)
Vi skriver 1938, og den driftige godsejer og fabrikant C.C. Skjern-Svendsen findes myrdet ved Præstø. Men ind imellem...
Læs mere