Marie anbefaler: Damer der var for meget
Sara Alfort: Damer der var for meget (2022)

Marie anbefaler: Damer der var for meget

26.10.22
Rig, sjov og nuanceret

Ved første øjekast ser bogen tyk ud og er rent fysisk tung at sidde med, men den er rig, sjov og uhyre nuanceret. Og så fuld af afsnit man får lyst til at læse højt for den første den bedste sagesløse tilhører. Så fulde af indsigt er kvinderne, så grænseoverskridende, så intelligente, kreative og selvbevidste. 

Sara Alfort: Damer der var for meget

Bogen er udgivet i forbindelse med den københavnske Golden Days-festival i 2022 og bygger på et omfattende net af kilder. Et fletværk af nordiske kvindeskæbner – fortællingen om 13 kvinders liv og levned i perioden 1884-1919.

Bogen er inddelt i 4 hovedafsnit kronologisk inddelt efter årstal . Det kan forekomme lidt tungt, når man orienterer sig i bogen, men er det ikke i praksis. I hvert hovedafsnit følger man 3-5 af kvinderne – nogle ’følger med ind i næste’ afsnit, og sådan flettes det overordnede perspektiv sammen. Den historiske gennemgang er faktuel og man savner ikke den mere exofiktive stil (en virkelig historisk person i en fiktiv ramme), som har vundet frem i de senere år med fx Rakel Haslund-Gjerrild, Lotte Kaae Andersen, Jesper Wung-Sung mfl.

Ind i mellem trækker forfatteren paralleller til nutiden, med citater fra Suzanne Brøgger, og nutidige feminister. For forskeren giver det helt sikkert mening, men for læseren kan det forekomme overflødigt og lidt ’show off’ at trække inddrage rapperen Tessa i historien.

De livssultne kvinder udtrykte sig oftest i kunsten

"Akademiske uddannelser var i mange år lukket land for kvinder, så de udtrykte sig gennem kunst. Gennem bøger [og skuespil], artikler og for nogle stykker af dem, som norske Oda Krogh og danske Gerda Wegener, gennem maleri". (citat: Lone Kühlmann, pov.international/)

Dansk Kvindesamfund var etableret allerede i 1871 og lignende i Sverige og Norge, men ’vores’ 13 kvinder savner social, politisk og økonomisk ligestilling i de etablerede manifester, og opfatter Dansk Kvindesamfund som alt for vag i sine krav om ligeberettigelse. Disse farverige og kompromisløse kvinder vil mere end at skubbe en smule til de gældende normer. 

En pageturner

Bogen er faktisk noget af en pageturner, den måde man hvirvles ind i de enkelte kvinders liv på, giver læseappetit på straks at vide mere. Beskrivelserne er fængslende og tager sig tid til nuancere, men de enkelte afsnit - uanset om vi befinder i Kristiania, på Københavns bohemecafeer eller på Georg Brandes chaiselong, på Capri eller i det krigshærgede Wien – flettes glidende sammen. Kæmpe anbefaling herfra!

Som bibliotekar får jeg lyst til at grave dybt, har vi tekster af andre end Karin Michaëlis og Agnes Henningsen i vores kældermagasin? Og det har Bornholms Folkebiblioteker heldigvis - kig forbi og se udstillingen i voksenbiblioteket i Rønne.

Bonus: Læs Lone Külmanns detaljerede anmeldelse hos Pov International.

 

Reservér bogen
GennemseGennemse
  • Bog

Damer der var for meget

Af Sara Alfort (2022)
Portræt af 13 skandinaviske divaer, som blæste på konventionerne i perioden 1884-1919. Bogen kan læses af alle, der i...
Læs mere