Marie anbefaler: elegant og underspillet japansk roman
Emi Yagi: Dagbog fra et tomrum (2024)

Marie anbefaler: Elegant og underspillet japansk roman

25.04.24
Emi Yagi: Dagbog fra et tomrum

”Det er 4 dage siden jeg blev gravid” lyder en af de første sætninger i den elegante og underspillede roman af japanske Emi Yagi.

Herom cirkler hovedpersonen Shibatas tanker i de næste 40 uger. Shibata er højtuddannet og ansat på en mandsdomineret paprørsfabrik, ja, faktisk er hun den eneste kvinde. Selv om det ikke er formuleret på arbejdspladsen, så ligger det som en klar forventning, at det er KVINDEN, som håndterer sure karklude, cigaretskod og kaffebrygning. Og så slår det Shibata, at hun som gravid måske får andre vilkår. 

Løgnen vokser og maven vokser

Romanen er intens og fascinerende. Som læser blev jeg indfanget i det univers, Shibata befinder sig i og må manøvrere i. Med et særligt greb formår forfatteren at få mig i tvivl: Er graviditeten virkelig eller tankespind? 

Flere anmeldere har sat mærkaten ’europæisk’ på forfatterens skrivestil, det er jeg ikke enig i, men jeg har også primært læseerfaring med Murakamis bøger, hvor jeg sagtens kan se, at han er ret præget af vesterlandsk kultur. Hos Emi Yagi har jeg 100% indtryk af at være med i en japansk hverdag og af at være vidne til en yngre japansk kvindes udfordringer og liv. 

Som et øjebliksbillede af det hypermoderne japanske samfund er bogen underspillet satirisk i sin udstilling af den stærke patriarkalske tradition og kvinderollen. Vi kommer meget tæt på Shibatas krop og ind i hendes tanker om den ændrede rolle (det kommende) moderskabet giver hende i et samfund, som faktisk efterspørger børn, men også et samfund som ikke matcher dét, de moderne japanske kvinder ønsker sig af livet. Romanen tager udgangspunkt i løgnen, men bliver også en diagnosticering af nutidens Japan.

Glemte jeg at sige, at bogen også er sjov?

Reservér romanen
Emi Yagi (f. 1988): Dagbog fra et tomrum GennemseGennemse
  • Bog

Dagbog fra et tomrum

Af Emi Yagi (f. 1988) (2024)
Satirisk roman om arbejdskultur og patriarkalske værdier i det moderne Japan. For læsere af japansk litteratur og fem...
Læs mere