Marie anbefaler: Helle Helle; 'Hafni fortæller'
Helle Helle; 'Hafni fortæller' (2023)

Marie anbefaler: En højt belagt roadmovie

18.09.23
En opbrudsroman om midtvejskrise

Helle Helle er aktuel med sin nye roman 'Hafni fortæller', som er udkommet her i august på forlaget Gutkind. 

Bittersjov, sørgelig og selvreflekterende

En opbrudsroman om midtvejskrise, en roadmovie fra den danske provins med den midaldrende Hafni som fortæller. Abrupte erindringer, absurde møder, store mængder smørrebrød – en tekst præget af almindelighed og crazyness. Romanen står både skarpt og sårbar.

Hafni er i sorg og døjer egentlig også med tvangshandlinger og udfordringer med mellemmenneskelige møder. Hun kløjs ofte i de situationer. Hafni reflekterer meget over sin fortid, og undervejs glemmer man som læser ofte, at fortællingen egentlig er en telefonopringning til en veninde, hun ikke har talt med i mange år. Hun plaprer, indrømmer hun selv. Sønnen siger sarkastisk opgivende til hende ”Nu skal du passe på ikke at dyrke din indskrænkethed”.

Tempo

Vi er med på en roadmovie, bilens chauffør kører ikke stærkt, fortællingen skrider roligt fremad. Der dvæles ved årstiden, køres omveje blot fordi et bynavn lyder dragende. Bogen tager sig tid, men som læser blev jeg fanget ind af stilen.

Baggrundsramme

Baggrundsrammen er fortællerens skilsmisse og opbrud fra et liv med mand og nu voksne børn, som man fornemmer er i frigørelsesperiode og overhovedet ikke har brug for mor. En selvreflekterende opbrudshistorie, hvor skam og ærgrelser fylder en del.  Romanen kan læses ind i sammenhæng med Helle Helles forrige romaner ’Bob’ og ’de’, men det er ikke nødvendigt at læse disse for at få en god læseoplevelse med 'Hafni fortæller’.

Tekstens ’udflugter’ til 80’erne giver et særligt erindringskick til den læser som kender perioden.

Varm anbefaling!

Mere om Helle Helle

Læs også Litteratursidens portræt af Helle Helle.

Reservér Helle Helle
GennemseGennemse
  • Bog

Hafni fortæller : roman

Af Helle Helle (2023)
Stilistisk raffineret roman om midaldrende Hafni, der forlader sin mand og tager på roadtrip i Danmark. Til fans af H...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Bob : roman

Af Helle Helle (2021)
Så flytter Bob og hun til Vanløse i en etværelses med stavparket ovenpå tanken. Bob bar næsten alt. Stilistisk forfin...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

de : roman

Af Helle Helle (2018)
Lolland i 1980'erne, med en 16-årig piges blik fortælles om hverdagen på gymnasiet og hjemme i lejligheden samme...
Læs mere