Marie anbefaler: Lille intens bog om et intenst døgn i Berlin 1924
Franz Hessel: En dag mellem to verdenskrige (1927/2022)

Marie anbefaler: Lille bog om et intenst døgn i Berlin 1924

11.10.22
'En dag mellem to verdenskrige' af Franz Hessel

Har man set tv-serien ’Babylon Berlin’ eller læst krimiserien om Gereon Rath, så kender man det løsslupne Berlin, som bylivet tog sig ud i 1920’erne. Også fra Guillous serie ’Det store århundrede” (Mellem rødt og sort), kender mange læsere facetter af det berlinske bohemeliv, som det udspillede sig på barer, kabareter, gader og stræder.

Uskrevne regler og løs moral

I den genoversatte bog ’En dag mellem to verdenskrige’ (2021) af Franz Hessel (originaludgave 1927) udlever man en enkelt dag i Berlin anno 1924. Historien kredser om den unge mand Wendelin, som færdes i et bohememiljø, hvor han har rollen som en slags underspillet, smuk ung mand, som alle i kredsen, både mænd og kvinder, føler sig tiltrukket af, men som de i virkeligheden ikke er særlig fortrolig med. Måske er han blot en skøn maskot, som de former og nyder at se spille efter deres uskrevne regler og ’løse moral’?

Wendelin står ved en korsvej – af familiære årsager er nødt til at forlade byen, og han skal tage et valg om sin fremtids retning. Man oplever ham i samspil med de flamboyante bekendtskaber, som netop lader til at være overfladiske og ikke nære. Vi følger med fra kostumebal over dristige besøg hos kvindelige flirts og i lærd og filosofisk samtale med ægtemanden (professor i antikkens Grækenland) til den primære kvindelige flirt. Ægtemanden er large og afstår på eget initiativ fra at duellere med den unge mand ved daggry, og han tilføjer: 

”Jeg har den smertelige forhåbning at jeg ikke skal miste hende. Når du har givet hende nok morgendug og aftenskumring og vandringens afvekslende verdner og verdner indrammet af ruder, når hun har lært dig at danne en munter kæde af barnlige lege ud af lystens, nydelsens og svaghedens katastrofer, og aldrig at glemme din rejseledsagerske selv i den dybeste selvforglemmelse, så vil hun få en uimodståelig længsel efter sit barn og sin plads ved siden af min brændeovn.” (s. 69). 

Alt var tilladt

Så alt var tilladt i en sær balance mellem letsind, dekadence og melankoli på ’en dag mellem to verdenskrige’. Og få år senere så Berlin helt anderledes ud. 

Varm anbefaling hvis du trænger til en kort, intens roman.

Reservér bøgerne i biblioteket
GennemseGennemse
  • Bog

En dag mellem to verdenskrige : roman

Af Franz Hessel (2021)
Berlin 1924. Gennem et døgn følges den unge studerende Wendelin og hans omgangskreds af bohemer. En tilværelse fyldt ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Den våde fisk

Af Volker Kutscher (2019)
Krimi fra Berlin i de sene 1920'ere, hvor den unge kriminalassistent Rath kaster sig over gåden om et uidentific...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Mellem rødt og sort

Af Jan Guillou (2013)
1. verdenskrig er slut og Lauritz, Oscar og Sverre er godt i gang med at opbygge et stort byggeforetagende. Men Hitle...
Læs mere