Venligheden af John Ajvide Lindqvist
Venligheden af John Ajvide Lindqvist

Ondskaben er løs i Sverige

02.05.22
Monica har læst den svenske forfatter John Ajvide Lindqvists nyeste roman 'Venligheden', der udkom på dansk sidste år.

Ajvide må nærmest betegnes som Sveriges svar på Stephen King.
Alle der kender Stephen King ved, at han har skrevet nogle ret så skræmmende romaner, men hans speciale er samtidig også, at dykke ned i menneskets psyke og sårbarhed.

På samme måde har Ajvide en evne, til at portrættere sine hovedpersoner med en sjælden dybde.
Det er da heller ikke en horrorbog man sidder med i hånden, når man læser 'Venligheden', men er efter min mening en helt almindelig roman, der trækker tråde til gysergenren og det overnaturlige.

Det trivielle liv i Norrtälje

Romanen foregår i Sverige, i Norrtälje, en lille by hvor veninderne Siw og Anna bekæmper kedsomheden med Pokémon Go og lidt for meget vin på Siws terrasse, hvor Siw bor alene med sin datter Alva.
Veninderne er begge til den overvægtige side og forsøger at komme det til livs i byens motionscenter - når de orker det.

Marko vender efter mange år tilbage til barndomsbyen, som succesrigt karrieremenneske, hvor han mødes med barndomsvennerne Johan og Max, der af forskellige årsager, ikke rigtig er kommet videre i livet.

Marko har købt et kæmpe hus til sine forældre og hans lillesøster Maria, som også er vendt tilbage til byen efter flere år som model i udlandet. Marias penge er brugt på stoffer og druk og hun må flytte tilbage til forældrene.

Ondskaben flytter ind

En stor gul container befinder sig pludselig på havnen i Norrtälje, men ingen ved hvor den kommer fra eller hvad den indeholder.
Da den endelig bliver åbnet, er indholdet både uventet og meget ubehageligt, men containeren indeholder også noget som øjet umiddelbart ikke kan se.

Marko, Johan, Max, Anna og Siw møder tilfældigt hinanden, og hvad der til at starte med, ikke ser ud til at blive et blomstrende venskab, udvikler sig uventet og noget godt begynder.
Det varer dog ikke længe. Det er som om ondskaben spreder sig i Norrtälje. Folk begynder at opføre sig ubehageligt overfor hinanden og det er som om al venlighed siver stille ud af byen og ændres til noget andet - noget voldsomt og grusomt. Vennerne får alle en rolle at spille.

Jeg var virkelig godt underholdt af denne moppedreng af en roman, på ikke mindre end 692 sider.
Men timerne er virkelig godt givet ud og jeg har lyst til at stifte nærmere bekendtskab med hans øvrige romaner, som bevæger sig i samme genre.

Hvis du har det som mig, finder du Ajvides romaner og film herunder, hvor du selvfølgelig også kan reservere 'Venligheden'.

Find bøger og film af Ajvide her
GennemseGennemse
  • Bog

Venligheden

Af John Ajvide Lindqvist (2021)
En rædselsvækkende gul container vender op og ned på livet i en lille svensk by. Venlighed erstattes af ondskab og by...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Dvd

Grænse

Af Ali Abbasi, Isabella Eklöf, John Ajvide Lindqvist, Nadim Carlsen (2018)
Tina kan lugte andre menneskers følelser, hvilket er ret nyttigt i jobbet som tolder. Privat har Tina det imidlertid ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Lille stjerne : roman

Af John Ajvide Lindqvist (2013)
Theres med den klare stemme vokser op i en kælder uden kontakt til omverdenen. Det ender galt. Det gør hendes senere ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Vintermord

(2011)
Kriminoveller der alle foregår om vinteren og især ved juletid
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Menneskehavn : roman

Af John Ajvide Lindqvist (2010)
6-årige Maja forsvinder sporløst, og familien går i opløsning. Hendes far, Anders vender tilbage til skærgårdsøen for...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Dvd

Lad den rette komme ind

Af Tomas Alfredson, Hoyte van Hoytema, John Ajvide Lindqvist (2009)
I Vällingbys vinterkulde begås en række blodige mord. En ny pige, Eli, er flyttet ind ved siden af Oskar, som er bøll...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Håndteringen af udøde : roman

Af John Ajvide Lindqvist (2008)
En ekstrem hedebølge har ramt Stockholm. En af effekterne er, at alt elektrisk kører uafbrudt, en anden at netop afdø...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Lad den rette komme ind : skrækroman

Af John Ajvide Lindqvist (2007)
I Blackeberg ånder alt provinsiel idyl. Men så finder man et lig tømt for blod, og flere blodige begivenheder følger....
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Hanteringen av odöda

Af John Ajvide Lindqvist (2006)
Læs mere